АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ СТИМУЛИРА ВАКСИНИРАНЕТО У НАС С ПАРИЧНИ ВАУЧЕРИ ОТ 50 ЛВ.

Стойчо Кацаров
09.07.2021 / 10:07

Държавата обмисля как да се стимулира населението на България, за да се ваксинира. Предложението е това да става с парични ваучери. Това каза пред NOVA здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Решение у нас все още няма, но такива примери вече има в други страни като Гърция.

„Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лв.", обясни Кацаров.

По данни от 9 юли, броят на хората със завършен ваксинационен цикъл в Бъгария е 841 794.

Той даде подробности за ситуацията с COVID-19, в която се намира страната ни в момета. „Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в „червената" зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът.

Според Кацаров няма бракувани ваксини у нас. Голяма партида от ваксините на AstraZeneca ще изтече на 31 август. „Интересът към този препарат е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, каза той.

Той коментира предложението неваксинираните да плащат за лечението си, ако се разболеят. Мнението на Кацаров е, че това не е редно.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев