АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: РУСИЯ ЩЕ ОТГОВОРИ ТВЪРДО НА НЕПРИЯТЕЛСКИ СТЪПКИ НА САЩ

Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров
06.07.2021 / 08:44

Москва възнамерява да реагира твърдо на евентуални неприятелски действия от страна на Вашингтон. Това заявява руският външен министър Сергей Лавров в интервю за индонезийския вестник Rakyat Merdeka. Според него опитите за водене на диалог с Москва от позиция на силата „по начало са обречени на провал“, съобщава ТАСС.

"Руският лидер даде ясно да се разбере, включително и публично, че резултатът във всички области е възможен само чрез намирането на взаимно приемлив баланс на интересите на строго равни начала -, заяви Лавров. По време на разговорите (с американския президент Джо Байдън в Женева - бел. ред.) не бяха повдигнати възражения". В същото време руският външен министър отбелязва, че почти веднага след срещата на върха в Женева официални лица от САЩ, включително участници в срещата, "с двойни сили се заеха с предишните "нотации". Лавров добавя, че всички тези "предупреждения" са започнали да се придружават от заплахи, че Русия ще бъде подложена на нов натиск, ако "в рамките на няколко месеца" не приеме "правилата на играта", изложени в Женева.

"Опитите за водене на диалог с нас от позиция на силата по начало са обречени на провал: ще реагираме строго и решително на неприятелски действия", казва руският външен министър. По думите му, ако Вашингтон иска стабилни и предвидими отношения с Русия, трябва да взаимодейства честно с нея.

Москва смята, че срещата на върха Русия-САЩ бе проведена по откровен и делови начин, но не си прави илюзии, подчертава още Сергей Лавров. По думите му, Русия е доволна, че страните са показали желание да се разберат, като говорят по принцип. Основният резултат Лавров нарече "макар и скромен, но все пак крачка напред към възстановяване на нормалността" между Русия и САЩ, което е невъзможно без да се вземат предвид взаимните интереси и взаимното уважение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев