АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИСТРАННИЯТ СЪВЕТ ОБСЪЖДА ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА

Националният съвет за тристранно сътрудничество
06.07.2021 / 08:11

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на правителствено постановление за изменения в Наредбата за медицинската експертиза. Документът предвижда промяна на критериите, въз основа на които се извършва оценката на уврежданията. Предлагат се и изменения при издаването на болнични листове на карантинираните.

Eдна от целите е да се разшири кръгът на случаите, при които степента на трайно намалена работоспособност се определя пожизнено. Промените предвиждат в част от случаите актуализиране на величината на процентите. Например за децата до 16-годишна възраст със захарен диабет е определен по-висок процент - от 50 на 80. Премахва се и зависимостта между възраст и оценка на степен на увреждане при доказани генетични аномалии.

Заради недостига на специалисти по професионални болести за съставите на ТЕЛК ще има взаимозаменяемост между специалистите по трудова медицина и тези по професионални болести.

Други изменения се правят заради затруднения заради пандемията, когато хора които са карантинирани са ползвали преди това значителен брой болнични листове - 180 календарни дни непрекъснат отпуск. По време на карантината те трябваше да се явяват пред комисии за да получат съответния болничен лист. С промяната болничният лист за карантината ще се издава от лекуващия лекар, независимо колко дни временна неработоспособност е имал човек преди това.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев