АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАХАРОВА: НИТО ЕС, НИТО НАТО ГОВОРИХА ЗА СЪДБАТА НА АСАНДЖ

Мария Захарова
05.07.2021 / 13:52

След като един от свидетелите призна обвинението за лъжесвидетелстване по делото срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обърна внимание на факта, че лидерите на страните от ЕС или НАТО не са засегнали съдбата на журналиста на някоя от срещите на върха.

В интервю за Stundin, Сигурдр Инги Тордарсон, ключов свидетел по делото на Министерството на правосъдието на САЩ срещу Джулиан Асанж, призна, че е изфабрикувал част от показанията си.

„И в края на краищата нито една среща на върха на Европейския съюз или НАТО дори не е засегнала съдбата на Асандж“, написа Захарова в своя канал в Telegram.

Захарова припомни, че разследващият журналист сега е в затвора във Великобритания.

"Срокът на задържането му според законите на Обединеното кралство отдавна е изтекъл. Но на кого му пука за това на Запад, когато има толкова много интересни неща на изток от либерализма", каза тя.

Според Захарова тази история е лош поглед към западните либерални ценности. Освен това методите, отбеляза тя, не са напълно законни.

"Говорим за откровен натиск, изнудване и съдебна фалшификация. Но за американската репресивна машина методите са оправдани от целите", каза тя.

В САЩ са повдигнати 18 наказателни обвинения срещу журналиста и издател Асанж, по които той е изправен пред заплахата от до 175 години затвор.

Той е обвинен в престъпления, свързани с голям случай на разкриване на класифицирана информация за американски военни престъпления в Ирак и Афганистан.

От април 2019 г. основателят на WikiLeaks се намира в затвора във Великобритания в очакване на окончателно решение за екстрадицията му в САЩ.

На 4 януари съд в Лондон постанови, че екстрадицията му на американските власти ще бъде незаконна, тъй като Асандж, който страда от аутизъм и клинична депресия, е готов да се самоубие и ще изпълни плана си, ако попадне в американски затвор . Заключенията на съдията се основават на оценки от психолози и експерти.

В същото време съдията призна обвиненията срещу Асанж в САЩ за напълно легитимни и основателни. В момента американската прокуратура се опитва да оспори решението за отказ за екстрадиция, а Асандж, на когото съдът не е позволил да напусне затвора под гаранция, остава в ареста.

https://pogled.info/svetoven/zaharova-nito-es-nito-nato-govoriha-za-sadbata-na-asandzh.131500

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев