АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"МЕДИАНА": ГЕРБ - 22,5%, ИТН - 21,7%, БСП - 20,6%

Кольо Колев – директор на Агенция ”Медиана”
05.07.2021 / 11:44

Като цяло, доминира желанието за политическа промяна – да има ново управление без участието на ГЕРБ. Проблемът е доколко това желание ще се изрази в реално политическо действие. Засега данните показват, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват.

При симпатизантите на останалите партии това не е така – мнозина от тях споделят, че все още се колебаят дали и за кого да гласуват, други, че им е безразлично кой ще управлява (стига това да не е ГЕРБ). Очертава се следната картина – силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти. При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени.

Към момента ГЕРБ, „Има такъв народ“ и БСП са с почти изравнени позиции. Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите.

Демократична България и ДПС са с близки позиции и воюват за четвъртото място. Най вероятно в следващия парламент ще има седем партии, като засега „Изправи се! Мутри вън!“ и Патриотите са над 4 %-ната бариера. От останалите партии най-значимо е присъствието на „Възраждане“, които биха могли да поднесат изненада.

Към момента, данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации – независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от „неприемливите“ „партии на статуквото“ или нови избори.

Това е картината към момента (седмица преди изборите) и е напълно в правото и възможностите на избирателите да променят тази картина. Засега изборната активност се очертава близка или дори по-ниска от тази на предходните избори – около 3,1 – 3,3 млн. избиратели.

Автор: Агенция "Медиана"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев