АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН ДА СЕ ПРИРАВНЯВАТ СССР И НАЦИСТИТЕ ВЪВ ВСВ

Президентът на РФ Владимир Путин и ветерани от ВОВ
01.07.2021 / 18:54

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който забранява публично да бъдат отъждествявани целите, решенията и действията на Съветския съюз и на нацистка Германия през Втората световна война, а също и да се отрича решаващата роля на съветския народ в победата над фашизма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Текстът е достъпен на руския портал за правна информация.

Авторите изтъкват, че е недопустимо да бъдат приравнявани действията на "защитниците на Родината, дали живота си в борбата за нейната свобода и независимост, действията на войниците освободители с насочените към унищожаване на народите действия на войниците окупатори, признати за виновни в престъпления с присъда на Нюрнбергския трибунал".

Санкции за нарушителите на този закон още не са определени.

Руският президент подписа и закон, който забранява да се показват публично като "екстремистки материали" изображения на лицата на нацистки военни престъпници, защото това "оскърбява многоетническия народ и паметта за жертвите от Великата отечествена война".

Изключение правят случаите, в които се формира негативно отношение към идеологията на нацизма и няма признаци той да бъде пропагандиран или оправдаван.

Законът е по искане на Путин

Самият Путин нееднократно е заявявал, че Русия все по-често се сблъсква с опити да се пренапише историята и дори да се сложи знак за морално и друго равенство между СССР и нацистите и да се преразгледа ролята на Червената армия в победата над фашизма.

Президентът впрочем отправи в началото на годината препоръка да се изготви законопроектът и постави срок той да бъде внесен до юли. Тогава употребената от него дума "отъждествяване" бе посрещната с въпроси какво точно има предвид, но текстът сочи, че тя обхваща работата и мотивацията на двете ръководства - съветското и нацисткото.

Миналата година Путин публикува обширна статия, в която отправи аргументирани обвинения към Запада, че всъщност именно той е виновен за войната, защото позволи анексирането на Австрия през март 1938 г. и особено Мюнхенското споразумение от септември същата година, довело до анексирането на Чехословакия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев