АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТОКЪТ ПОСКЪПВА СРЕДНО С 4,4%, ПАРНОТО И ТОПЛАТА ВОДА - МЕЖДУ 4 И 23%

Протест
01.07.2021 / 18:35

Парното и топлата вода поскъпват между 4 и 23 процента за различните топлофикации, за София скокът е с 20 на сто. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишението на цените на тока за бита е средно с 4,4 на сто.

От днес топлоенергията поскъпва 16 на сто средно за страната. Най-голям е скокът във Велико Търново, където парното и топлата вода ще струват с 23% повече. 21 на сто е увеличението в Бургас и Враца, а с една пета повече ще плащат потребителите в София и Плевен.

Цените на топлоенергията във Варна и Разград растат със 17 - 18 процента, увеличението за Перник е с 15 на сто, за Пловдив – с 13%, в Русе - с 11 на сто и в Габрово - с 9%.

Най-малко е повишението на цените на топлоенергията в Сливен - под 4 на сто.

Цените на топлоенергията се определят на едногодишен период, както и тези на тока за бита.

При електроенергията най-голямо поскъпване има за потребителите на ЧЕЗ - с близо 6 на сто, а за абонатите на другите две енергодружества - EVN и „Енерго-про“ повишението на цените на тока ще е малко под 4%. През юли газът ще се продава с 10 на сто по-скъпо.

Още миналата седмица председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов предупреди, че предстои значително поскъпване на парното и топлата вода от юли. Той обясни, че цените на топлоенергията зависят от тези на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70 на сто на европейските борси, на петрола, който е скочил с 50 процента на световните пазари и на въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено:

„Предстои приемането на решения, които предвиждат сериозно увеличение на цените, което в никакъв случай КЕВР не желае, но ние сме принудени по причина, че ценообразуващите елементи сме длъжни да ги отразим“.

Цените на топлоенергията се определят за едногодишен период и до следващия юли могат да бъдат променяни само още веднъж и то не по-рано от половин година.

За година напред се постановяват и цените на тока за бита. За разлика от тези две цени, цените на газа се определят всеки месец.

Пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране преди обед граждани се събраха на протест срещу поскъпването на тока за бита, парното, топлата вода и газа.

„Смятам, че в момента се извършва най-голямата несправедливост и най-голямото ограбване на българския народ. Поскъпва токът и газта. До какво ще доведе това? Съсипване на българската икономика, вдигане на всички цени, не само на електропреносните мрежи, не само енергоснабдителите, но паралелно с това и на хранителните стоки, цялата социална тъкан на България ще бъде разбита“; „Тук съм да подкрепя гражданския протест“; „Гласят поредно увеличение на цените на топлоенергия, на ток, на газ, което е недопустимо и няма никакво основание“, казаха протестиращи пред репортер на БНР.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев