АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БНБ: ВЪВЕЖДАМЕ ЕВРОТО В НАЧАЛОТО НА 2024 Г. БЕЗ ПРЕХОДЕН ПЕРИОД

Евро
30.06.2021 / 18:31

От 1 януари 2024 г. България приема еврото без преходен период, което означава, че ще можем да използваме левове само до 1 февруари 2024 г., т.е. месец след въвеждането на общата валута. Това се посочва в приетия днес проект на Национален план за въвеждане на еврото в Република България, съобщават от БНБ. Подготовката за присъединяването на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 година.

Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на единната валута ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. След въвеждане на еврото в рамките на месец, левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

Проектът беше приет днес от Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели управителят на Българската народна банка Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев.

Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото. Планът е разработен от Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната и при изготвянето му са следвани добрите практики от държавите-членки на еврозоната. Документът е подготвен и приет в срока – 30 юни 2021 г., поставен в Постановление № 103 на МС от 25 март 2021 г. за изменение и допълнение на Постановление № 168 на Министерския съвет от 2015 г. за създаване на Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната (ДВ, бр. 52 от 2015 г.).

В Националния план за въвеждане на еврото в България са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г.

Документът разглежда всички важни оперативни дейности и мерки, които участниците в подготовката за въвеждането на еврото – частният, публичният сектор и гражданите – следва да извършват като част от процеса по въвеждането на еврото. Дефинирани са правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени.

Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото. Конкретните задачи, които трябва да се извършат в процеса на подготовка за членство в еврозоната, с конкретните срокове и отговорни за изпълнението институции ще бъдат детайлно разписани впоследствие в План за действие към Националния план за въвеждане на еврото в Република България.

Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет.

Източник: kmeta.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев