АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯВОР ГЕЧЕВ: ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ МОЖЕ ДА „ЗАБИЕ“ КАТО ПРЕТОВАРЕН КОМПЮТЪР

Явор Гечев
30.06.2021 / 10:41

„Понякога е нелошо да имаме външен човек, който да изкара малко самите експерти от обувките. Това понякога е полезно. Новият директор на фонда (Фонд „Земеделие“ - бел. ред.) е изключително добър финансов експерт.“ Това каза в интервю за БНР заместник-министърът на земеделието Явор Гечев, който в миналото е бил служител на този фонд.

Понякога е много полезно една система да бъде разтърсена, включително с друго мнение, смята Гечев.

По думите на Явор Гечев във Фонд „Земеделие“ са натрупани „ужасяващо много неща“. Не може един проект да е с три години закъснение, даде пример той.

„Когато нещо е задръстено, тежко задръстено, когато чакате и търсите връзки за да ви подпишат анекс за удължаването на даден договор, това е чудесна хранителна среда за корупционни практики.“

Гечев посочи и друг пример – проектите на местните инициативни групи (т.нар. МИГ-ове) между общини, бизнес и неправителствени организации също „не са пипани три години“.

В ход е вътрешна оптимизация на работата във Фонда, поясни Явор Гечев.

Ако преди предстоящия прием по мерки 4.1 и 4.2 за европейското финансиране на инвестиции в селското стопанство, където се очакват няколко хиляди проекта, не се изчистят заварените забавяния във Фонда, то ДФ „Земеделие“ „в един момент ще „забие“, буквално, както „забива“ един компютър, когато е претоварен, подчерта Явор Гечев.

„Това, което си правим сметки и оптимизация, до Нова година трябва да се изчисти всичко.“

Няма рискове от загуба на пари по Програмата за развитие на селските райони, увери още Гечев.

„Не всеки земеделски производител е измамник. Ако 10 или 5% са се опитали по някакъв начин да вземат допълнителни средства, то тези хора трябва системата да ги хване, но без да пречи на нормалните земеделски производители“, коментира Явор Гечев.

В момента отново се разглежда нормативната уредба по отношение на различни контроли, уточни той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев