АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ С 5% НЕ Е ДОСТАТЪЧНО

Гълъб Донев
29.06.2021 / 11:23

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 5% не е достатъчно. То ще обхване всички пенсионери, ще се увеличи и прагът за получаване на енергийни помощи. Това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика. По думите му, изплащането на 50 лева заради кризата като помощ трябва да продължи.

Гълъб Донев: Увеличението на пенсиите с 5% не е достатъчно

"С политически решения се наруши балансът в системата. Много граждани са с голям трудов стаж 43 години и ниска пенсия или равна на тази с по-нисък стаж. Когато има вмешателство се получават разминавания. И осигурителният стаж, и осигурителният доход, върху който са правени осигурителни вноски влияят върху размера на пенсията", добави социалният министър.

Той коментира и предложението за преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход от 2018 година. "Необходими са милиард и половина - 2 милиарда, тези пари в момента ги няма в бюджета на Държавното обществено осигуряване, трябва да дойдат от актуализация на бюджета или от преразпределение на други разходи, но това може да се случи при редовно правителство и работещ парламент", каза още Гълъб Донев.

По думите му, от Инспекцията по труда докладват за увеличение на работата без трудови договори, на заплати, които се различават от действителните, които се взимат, има и много сигнали за нарушения при безопасността на работа.

"Върна се явлението по ведомост получаваш 1000 лева, в плик под масата получаваш още 1000 лева", заяви Гълъб Донев.

Той поясни, че на дневна база безработицата е 5,23 процента, което е добър признак. "Осигуряват се работни места, за които няма подходящи кандидати. Има дисбаланс - интересът между търсене и предлагане не може да се срещне", каза още Гълъб Донев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев