АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД ОПУСТОШИТЕЛНОТО НАВОДНЕНИЕ В КОТЕЛ: ЩЕТИТЕ

Наводнените улици в ниската част на Котел
28.06.2021 / 10:47

Количествата валежи са основната причина за наводнените улици в ниската част на Котел, смятат от общината. Според местните управници 60-те литра на квадратен метър са затруднили канализацията и затова водата е тръгнала по улиците.

Хората, чиито домове за втори път пострадаха от дъжда в рамките на две години, и то на една и съща дата – 26 юни 2019-а и 2021 г., коментират, че след първото наводнение и последвалия ремонт не са направени достатъчно дъждоприемни шахти, а тези които са останали, не работят нормално.

След наводнението комисия от община Котел започна да описва щетите в пострадалите домове. Днес ще бъдат обходени и последните къщи, съобщи заместник-кметът Шериф Кованджъ.

„Наистина има доста наводнени къщи. Част от тях нямат чак такива щети и те не предявяват такива претенции, но има около 50-60, където има нанесени щети.“

Общината може да се справи със ситуацията, смята Кованджъ. Предстои щетите да се остойностят и вероятно да се предложи изменение на местния бюджет, за да бъде гласувана сума за подпомагане на пострадалите, допълни заместник-кметът.

Много от къщите са разположени в ниската част на града, а някои са направо в дерето, на метри от реката. Когато тя придойде, залива дворовете и част от домовете. Когато и улицата се превърне в река, опасността за живеещите там се увеличава.

„Имаше съмнение, че канализационната мрежа е запушена. Това не е така – преди 15-20 дена поканихме старозагорска фирма, която направи оглед, беше почистена канализационната мрежа“, увери Шериф Кованджъ.

По думите му канализационната мрежа просто не може да поеме „новите количества, които се появяват, а те на какво се дължат, вече трябва да се направят анализи“.

В деня на наводнението и кметът Коста Каранашев потвърди, че част от къщите около реката са незаконни. Според него проблемът на една от улиците - „Иглика“, е дере в извънурбанизираната територия, което трябва да се почисти, да се канализира и да се направи нова отводнителна система до реката.

„Това ще бъде от порядъка на 600-700 метра тръбен път, шахти, утайници, решетки, канализация, подпорни стени – обекти, които не са във възможностите на една община с мащабите на Котел“, коментира Каранашев.

Според живеещи на пострадалата улица „Иглика“, има проблеми с канализацията и там е разковничето за справяне с проблема, за да няма следващо наводнение.

„Шахтите са запушени. Асфалтът е направен върху шахтите. Това е от предния път, когато се случи, го асфалтираха и върху шахтите.“

„Нещо не са почистили. Само казват, че е почистено. Тази тръба върви точно тук, под асфалта, дето трябва да е чистена и се влива покрай тая улица, и влиза в реката, но тя е задръстена.“

„Никой не мина да дезинфекцира, никой. Туй всичкото е холера. Няма на кого да се оплачем.“

След трагедията хората обикновено се обединяват. Таня Христова от организацията „Амалипе“, заяви готовност да помогне на пострадалите. Напълно сме наясно, че само с държавна подкрепа няма как да се случат нещата, коментира тя.

Хората продължават да почистват къщите си и да ги правят отново годни за живеене, но страхът, че когато отново завали, ще се наводнят, остава. А най-големият им страх е, че това може да стане вечерта, когато водата ще дойде в леглата им.

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев