АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОСЛЕДНИ ДНИ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ВТОРАТА ПЕНСИЯ В НОИ

Пари
28.06.2021 / 11:13

Три дни остават на хората, които са изпуснали 5-годишния срок, да прехвърлят партидите си за втора пенсия от частния фонд в НОИ.

Това важи основно за хората, родени през 1960-1964 г. От прозореца за прехвърляне на средства от януари до края на юни се възползват млади пенсионери, категорийни работници или работили в системата на МВР и отбраната, както и хора с отпуснати инвалидни пенсии.

С промени в Кодекса за социално осигуряване беше дадена възможност на хората, на които до 30 юни 2021 г. включително, им остават по-малко от 5 години до навършване на пенсионна възраст и на които не е отпусната такава за стаж и възраст, да могат еднократно да прехвърлят парите си от частен фонд към НОИ и така да получават пълна пенсия от държавата.

Тези, които не направят това, ще взимат две пенсии, като тази от НОИ ще бъде намалена, като редукцията ще бъде с около 9 на сто за първите групи пенсионери с втора пенсия.

Данните на НОИ показват, че само за първите три месеца на тази година българите са прехвърлили над 55 милиона лева за втора пенсия от частните фондове в НОИ.

Ако искате да прехвърлите партидите си, трябва да отидете в офис на Националната агенция по приходите, а не в НОИ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев