АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ЯНА СИМОВА: 80 НА СТО ОТ ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ ИМАТ ОПЛАКВАНИЯ СЛЕД COVID-19

Проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт  Снимка: Личен архив
17.06.2021 / 16:03

Близо една четвърт от хората, заразили се с Covid-19, след месец или по-късно се сблъскват със здравословни проблеми, каквито не са имали преди инфекцията. Това предаде "Франс прес", като цитира резултатите от мащабно американско проучване. Анализирани са данни за около 2 млн. американци и така проучването се превръща в най-голямото, осъществено с цел да се изследват дългосрочните ефекти от заболяването. Неразположение, силна умора, затруднено дишане, тревожност, хипертония са само част от проблемите, посочени от преболедувалите инфекцията. У нас също се правят проучвания.

„Още през септември месец миналата година с оглед преодоляване на последиците след преживяна коронавирусна инфекция нашият институт започна национала и безплатна кампания за всички българи за постковид симптомите“, каза пред БНР проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, ръководител на научноизследователската група „Пост-Covid-19 синдром“ и началник Отделение по Кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен.

В здравен доклад на Американската търговска камара , представен вчера, се казва чe нивата на инсулти и хипертония у нас са над 4 пъти над средноевропейските. Нивото на исхемичната болест на сърцето е над 1, 5 пъти.

По думите на проф. Симова лечението на Covid – 19 не спира след оздравяването. Вирусът е особено опасен и той засяга всички клетките в много органи.

„Постковидните симптоми могат да останат различно време, но според експерти на СЗО те могат да останат две-три години. Това, което на мен ми прави впечатление от нашата кампания, при която аз съм прегледала над 500 души, че всеки втори или трети човек споделя: „Аз не съм същия човек след болестта".

Нашият анализ сочи, че до момента по нашата кампания „Пост-Covid-19 синдром сме направили анкети с над 2400 души, а сме прегледали от тях над 1500 човека. 80 на сто от пациентите, които активно ни потърсиха, казват, че имат някакви оплаквания след изкаран Covid-19. Това е дори по-висока цифра от тези на Американската камара. Като повечето от пациентите имат повече от едно оплакване. Най-честите сред тях са умора – 62 на сто, сърцебиене имат около 40 на сто, задух при 32 на сто, следват гръдна болка, болки по ставите, главоболие, нарушение в концентрацията, в съня, световъртежи, персистираща кашлица, обриви, косопад, намален слух и зрение, тоест засягат се няколко системи на организма едновременно и няма строги правила, по които да се развиват постовидните състояния", поясни в "Хоризонт до обед" проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт.

"Най-честото каридологично отклонение е промяна в стойностите на артериалното налягане, като при 98 на сто от хората това отлонение беше към по-високи стойности на кръвно налягане", заяви специалистът.

Проф. Симова подчерта, че постковидните симптоми не се влияят от възрастта на пациента, както и от това колко тежко е протекло заболяването.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев