АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОКОМИСАР КИРИАКИДУ: БЪЛГАРИЯ ИЗОСТАВА С COVID ВАКСИНИРАНЕТО

Кириакиду и министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в мобилния пункт за имунизация срещу Covid-19 на площад „Александър Батенберг“. Снимка: БГНЕС
17.06.2021 / 16:07

България изостава с ваксинирането - има 15 процента имунизирани при средно 50 на сто в ЕС, констатира при посещението си в София европейският комисар по здравеопазване Стела Кириакиду.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи как ще се подобри ваксинационната кампания:

„Съдействие, което ще получим, дизайн на кампании, които биха били най-подходящи, за да убедим нашите хора да се ваксинират по-масово от досега. Ще получим конкретно методология за оценка на това колко души от нашето население са се срещали с вируса или са ваксинирани и са изградили имунитет. Не става въпрос за средства, а за дизайн и ноу-хау как да се направи по-добре“.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров коментира за установения случай на индийския щам в Плевен, че е единственият изолиран до сега у нас. Предстои Районната здравна инспекция отново да провери контактните лица.

Европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду е на посещение в България във връзка с изпълнението на ваксинационните планове в страната. Тя и министър Стойчо Кацаров посетиха мобилния пункт за имунизация срещу Covid-19 на площад „Александър Батенберг“ в София.

След това отидоха в столичната болница „Св. Анна“, където се срещнаха с ваксинационните екипи на лечебното заведение.

По-рано Кириакиду обсъди плановете за ваксинации с президента Румен Радев. Основните въпроси в разговора бяха стратегията на Европейския съюз за ваксините, разгръщането на националната кампания за имунизиране срещу Covid-19 и бъдещите действия по предложенията в рамките на съюза.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев