АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ГРИГОРОВА: С ЕДНА СРЕЩА МЕЖДУ ПУТИН И БАЙДЪН НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ ОТНОШЕНИЯТА РУСИЯ - САЩ

Проф.  Дарина Григорова
16.06.2021 / 13:44

"Най-важното очакване на Русия от срещата в Женева е САЩ да гарантират, че няма да има разпространение на ракетите със среден обсег в Европа. Това е много важно за сигурността на Руската федерация. Това е най-болезненият въпрос, който ще бъде и ключов от руска и може би и от европейска гледна точка". Този коментар направи пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Според нея има "завой от вътрешно политическите русофобски приказки, които бяха в основата на кампанията на Джо Байдън":

"Това показва, че външната политика е едно, а вътрешнополитическата реторика е съвсем друго нещо. Вероятно прагматизмът все пак ще надделее. Надеждите на Русия са, че Байдън има професионален екип, с който да се работи, а не непрофесионален, какъвто елемент имаше при администрацията на Доналд Тръмп".

Проф. Григорова прогнозира, че Джо Байдън ще е приемник на Тръмп по отношение на санкциите към Русия, въпреки че идеологически е негов противник:

"Идеологическата агресия на САЩ ще се отрази и върху нас - най-малкото с натиск за Истанбулската конвенция". Тя беше категорична, че за България ще бъде важно да няма идеологически натиск.

Във връзка с твърденията, че може би ще има настояване от Вашингтон България да не пречи на Северна Македония по пътя към ЕС, тя подчерта:

"Това, че има приказки за натиск, не означава, че реалността не устройва САЩ - РСМ е в НАТО под контрола на Вашингтон, а да не е под контрола на Брюксел".

По думите на проф. Дарина Григорова с една среща между Путин и Байдън няма да се оправят отношенията между Русия и САЩ. Тя определи като позитивен фактът, че има диалог между двамата президенти.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев