АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СМЕНЯТ ШЕФА НА РАЗУЗНАВАНЕТО

 Атанас Атанасов, директор на Държавна агенция "Разузнаване"
16.06.2021 / 13:39

Правителството предлага председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов да бъде освободен от поста, а неговото място да заеме Антоан Гечев.

Мотивите за решението обясни говорителят на служебното правителство Антон Кутев:

„Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защитата на националната сигурност на Република България. Под ръководството на г-н Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за ДАР, същата следва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента на РБ, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента. Във връзка с това се прие и още едно постановление за назначаване на Антоан Гечев за председател на ДАР“.

Правителството реши още да предложи за освобождаване от поста зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков и на негово място да бъде назначен Станислав Станчев, съобщи Кутев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев