АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД ТЕЗИ ИЗБОРИ

Президентът Румен Радев в Пловдив
07.06.2021 / 13:05

В условията на наложените американски санкции държавата трябва да защити финансовата си сигурност, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив.

Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции, точно как да се действа, каза още държавният глава и категорично подчерта, че служебният кабинет е длъжен да предприеме мерки в законовите рамки и те вече се вземат, за да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение.

По повод коментарите, че могат да се нарушат конституционни права на лица и фирми, попадащи в т.нар. черен списък, Радев заяви:

„Аз мисля, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. Защото помислете си, ако държавни бюджетни организации, държавни дружества, по някакъв начин на свързване при бъдещи необмислени действия, попаднат под тези санкции. Какво правим тогава?!“.

Дни преди началото на предизборната кампания Румен Радев призова политическите формации да бъдат внимателни, да търсят обединение около приоритети и да не бързат да се нападат, защото след това ще се срещнат в парламента и ще бъдат изправени пред трудната задача да съставят правителство.

„България трябва да има правителство след тези избори. Категорично. Затова нека винаги, когато партиите вземат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма - как като влязат в парламента ще правят правителство заедно. Как ще се обединят около тези най-важни за страната приоритети. Пожелавам им успех и една открита и разумна кампания“.

Във връзка с недостатъчния брой машини за гласуване и проблемите около доставката им президентът подчерта:

„Вярвам, че въпреки тежкото наследство и заварените договори ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, за да се гарантира машинния вот на предстоящите избори и да се направи така, че да имаме честни, прозрачни и свободни избори“.

В Пловдив Румен Радев посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, както и Центъра по технологии на ПУ „Паисий Хилендарски“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев