АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ 9 ДО 11 ЮНИ - 23 НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА В СЛИВЕН

Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021
07.06.2021 / 11:36

Двадесет и третото издание на традиционно провеждания през месец май Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. ще се проведе от 9 до 11 юни 2021г.

Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата.

Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието тази година ще премине в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки. Вече 23 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 18 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина. Концепцията и основните цели на фестивала, въпреки нетипичните условия за провеждане и многото ограничения, ще бъдат успешно реализирани и тази година чрез включване в програмата на различни прояви представени с нови форми. По традиция, Фестивалът ще бъде открит с концерт на 9 юни от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов, Цветелина Спиридонова, Мария Ангелова, Ваня Аврамова, Галина Андонова, Сотир Гелев, Иван Раденков, Цанко Лалев и Милен Хальов; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2021г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените 2 участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветен на 100г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и X-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; танцов маратон, карнавално шествие и др. Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето”. Ще бъдат представени 16 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Италия, Босна и Херцеговина, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Форумът ще премине в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видеоконферентна връзка ще бъдат представени останалите 5 доклада.

Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В изложбена зала „Май” ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветен на 100г. от рождението на писателя, един много успешен проект на РБ”Сава Доброплодни”, реализиран с подкрепата на НХА-София. В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на Катина Пеева – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2020г. С интересна изложба ще бъде отбелязано десетото издание на Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. И тази година централният площад и ларгото на града ще се превърнат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се проведат няколко представления, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Организаторите са предвидили при лошо време представленията да се състоят в кинозалата на Военен клуб - Сливен На открита сцена в края на първия фестивален ден е концерта „И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!” и очаквания с много вълнение танцов маратон „Танцувай с нас „Jerusalema”. В танца на надеждата ще се включат над 220 деца и тийнейджъри от различни училища и школи като организаторите канят и възрастните да се включат в него. И 23-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, ще осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, ще се представят иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена.

В компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ ще се състои майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас ще бъдат използвани таблети на Wacom. Участниците в събитието, студенти от НХА и от Босна и Херцеговина ще имат възможност да работят с тях, под ръководството на художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф.Виктор Паунов, които ще презентират на живо професионална работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма. 3 За талантливите малки поети и писатели участници в тазгодишния Национален литературен конкурс се организира майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов – един от найуспешните и обичани съвременни детски автори.

В заниманията ще се включат над 35 деца и тийнейджъри разделени в две групи В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките”, театър „Мариета и Марионета” и над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Тази година в шествието с карнавални костюми ще се включат и преподаватели и родители. Наградите ще бъдат връчени на откритата сцена на площада пред общината Церемонията по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2021г. в различните категории ще се състои на 10.06.2021г. За трети път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”. За наградите в различните категории са постъпили над 50 номинации като наградите са присъждат след сериозна селекция. Над 60 деца и юноши ще бъдат наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и X Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В конкурсите, които се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала.

Тази година в Националния литературен конкурс се включиха и над 80 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж, Лондон, Братислава. Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги. И тази година, съобразявайки се със строгите противоепидемични мерки, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен и техните партньори ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

Програмата за Фестивала - в прикачения файл.

Пресслужба на община Сливен

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев