АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: ПОСОЧЕНИТЕ ОТ САЩ ЛИЦА СА СЛЕДСТВИЕ, ДА СЕ ИЗВАДЯТ НА ПОКАЗ ПОЛИТИЦИТЕ, СЪЗДАЛИ МОДЕЛА

Корнелия Нинова
07.06.2021 / 11:03

Посочените в санкциите на САЩ лица са следствие, трябва да се извадят на показ управляващите политици, които създадоха модела. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в "Неделя 150" по БНР.

Корнелия Нинова коментира санкциите на САЩ срещу български граждани. Според нея не би трябвало този скандал да е за три дни.

"С този сигнал САЩ изправят България и институциите ни пред голямо предизвикателство, защото те не могат нито да правят разследване, нито да внасят обвинителен акт, нито да издават осъдителни присъди. Това трябва да направят българските институции. В случващото се в следващите месеци ще проличи дали ние имаме силата като суверенна държава да се справим с този проблем. Има и нещо по-дългосрочно в този знак, което изисква много повече усилия. Г-н Пеевски и г-н Божков и другите лица, които са посочени в санкциите, са следствие. Причината, за да се изгради този модел, е другаде. Ако искаме да има дългосрочни последици от тези действия, то трябва да се извадят на показ управляващите политици, които създадоха условията и създадоха модела. Мога да ви давам и конкретни примери, изстрадани от нас в последните 4 години, за стигането дотук", посочи Корнелия Нинова.

Тя даде пример с "Автомагистрали" и изтъкна, че докладът на Сметната палата е резултат от усилията на БСП.

"Ние подадохме сигнала, четири години се борихме с този казус. Задавахме въпроси в парламента, сигнализирахме прокуратурата, за да се стигне днес до този доклад", каза още Корнелия Нинова.

"Моделът, който се създаде, причината това да стане, е управляващото мнозинство и ако искаме да го решим дългосрочно, дълготрайно, то там трябва да се бръкне", заяви още лидерът на БСП.

"Позицията на ДПС си е тяхно решение. Те са политическа партия, вземат си решенията, изразяват позиции да защитят г-н Пеевски. Що се отнася до БСП - в последните 4 години в парламента нееднократно сме заявявали, че предишното управление беше ГЕРБ и патриотите официално с подкрепата на ДПС неофициално. Това беше тройна коалиция, казвали сме го ясно и сме го доказвали", заяви още Корнелия Нинова.

По думите й последните 4 години БСП категорично се е разграничила от такава политика и посочила модела на задкулисие, паралелната държава и с всичките си действия последователно и неотстъпчиво, са отстоявали тези позиции.

"Чух преди малко г-жа Дончева и партиите, които се самоназоваха партии на протеста, че БСП е статукво. Категорично не сме съгласни с това. Докато ние последните 4 години водихме битка с този модел на управление, понесохме ударите, някои от тези хора бяха част от модела. Някои им бяха министри на Борисов, Мая му беше омбудсман с неговите гласове избран. Да внимават с етикетите, които лепят, защото през тези 4 години страшно много хора от БСП и симпатизанти на БСП пострадаха. Бяха уволнявани, бяха гонени. Няма как да кажеш на всички тези хора: вие сте статукво", заяви още Корнелия Нинова.

Тя заяви, че не вижда причина да си сътрудничи с ДПС. "Казахме още в предишния парламент, че сме готови с новите политически субекти в парламента да си сътрудничимм по определени политики. Можехме да го направим, ако "Има такъв народ" бяха оползотворили втория мандат. Заявихме многократно, че имат нашата подкрепа без претенции за министерски кресла по няколко основни приоритета, един от които беше разграждането на този модел. Ние не само говорихме в 45-ия парламент, ние действахме", коментира още Корнелия Нинова.

"Работим в няколко посоки за успеха на БСП. Първата е това широко ляво обединение, в което вече сме 8 партии, очакваме и още партии да се присъединят до изборите. Това означава консолидация на единомисленици по политики. Зад многото малки леви, разпокъсани партии стоят български граждани и когато те не влязат в парламента, това е загуба за левия вот. Първата ни стъпка беше да обединим тези хора. Сигурна съм, че това единение ще донесе резултат. Не гоним математически сбор, а голямо обединение за правене на политика.

Второто, което е, разчитаме на това, че пандемията няма да окаже толкова голямо влияние върху изборите. Тези наши избиратели, които не излязоха да гласуват през април, сега ще го направят. Трето, разчитаме, че ще се спре или поне ще се намали драстично купения, корпоративния вот и натиска върху хората, а с машинното гласуване, ще се избегнат манипулации на вота и поправки в протоколите", каза още Нинова.

Според нея има много обективни условия БСП да си повишим резултата. "Освен това взехме си и поука от някои от грешките", допълни още Нинова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев