АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАБИНЕТЪТ ПРЕДЛАГА БЪРЗИ КРЕДИТИ ЗА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЕ

Правителството предлага гаранционна програма за кредитите, вземани от малки и средни фирми, в размер на близо 2.5 млрд. лева
04.06.2021 / 13:22

Правителството предлага гаранционна програма за кредитите, вземани от малки и средни фирми, в размер на близо 2.5 млрд. лева, съобщиха пред журналисти в МС министърът на финансите Асен Василев и министърът на икономиката Кирил Петков. Зе за правителството е важно да вкара максимално бързо нови оборотни средства в малкия и среден бизнес. Това може да стане през инструменти, в които участва държавата и частния капитал. В банките има много пари, но част от тях трудно влизат в засегнатите от кризата сектори, като туризма, обяви министър Петков, съобщава БТА.

С програмата държавата ще покрива 50 процента от банковия риск на бизнеса. Договорихме се с банките, че тези нови кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение и ще се отпускат в рамките на десет дни от пускането на молбата. Фирмите ще теглят кредити от обслужващите ги банки. Фирмите ще могат да вземат заем до 70 процента от своите приходи от 2019 или 2020 г. Кредитът ще се тегли за срок от седем години. Лихвите по кредитите няма да се високи, каза министър Кирил Петков.

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че подготвя Програма за възстановяване на българската икономика. Подготвя се и актуализация на държавния бюджет с преструктуриране разходите без да се увеличава лимитът на държавния дълг. "Ако фирмите работят ще има повече пари в бюджета за всички. Държавата не произвежда пари, тя ги взема от гражданите и от фирмите и ги дава на други, където има нужда. Затова трябва да подобрим събираемостта и да се спрат течовете на неефективни разходи", каза Асен Василев.

Още два месеца ще продължи ползването на мярката 60/40 за помощ на бизнеса. ЕК е нотифицирала даването на 1.5 млрд. лева по тази мярка, но досега са изхарчени 1.4 млрд. лева, каза министърът на финансите.

Следващата седмица ще има НСТС за параметрите на мярката за още два месеца. Разработват се и нови мерки за помощ на бизнеса за времето от септември до края на годината.

Прокуратурата на България ще прави проверка за работата и дълговете на бившата фирма на директора на НАП Румен Спецов, в която се откриха огромни задължения към бюджета, съобщи министър Василев, без да се ангажира със сроковете на проверката.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев