АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕРКЕЛ: ЕС СМЯТА, ЧЕ БЕЛАРУС Е НАРУШИЛ МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО

 Ангела Меркел
25.05.2021 / 18:58

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че Европейският съюз смята, че принудителното кацане в беларуската столица Минск на самолет на "Райънер" , който летеше от Атина до Вилнюс, нарушава международното право.

Решението на Беларус принудително да приземи самолет и да арестува журналист, който е бил на борда, е безпрецедентно и неприемливо, посочи тя, настоявайки дисидентът да бъде незабавно освободен.

"Обсъждахме този въпрос много интензивно и всички се съгласихме, че това е безпрецедентен и неприемлив акт", каза Меркел след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Това беше принудително приземяване, което изложи хората на опасност и доведе до ареста на журналиста Роман Протасевич и неговата партньорка. Молим Беларус незабавно да освободи и двамата".

Меркел посочи, че в отговор на инцидента ЕС е разширил икономическите санкции срещу Беларус. Освен това тя заяви, че нови лица и организации са добавени към санкциите и са включени в т.нар. "черен списък".

Немският канцлер също така отбеляза, че единният блок няма каквито и да е било доказателства, че Русия е замесена в инцидента, нещо, за което вчера сигнализира Великобритания.

Коментарите на Меркел потвърдиха предишни изявления на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която заяви, че Беларус ще се сблъска със "сериозни последици", тъй като правителството на страната е изправено пред международно осъждане заради самолетната афера.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев