АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: ПЛАНЪТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН

Президентът Румен Радев
25.05.2021 / 18:55

Президентът Румен Радев заяви, че има редица неща, които трябва да се ревизират в плана за развитие на България. В момента документът се намира за съгласуване в Европейската комисия.

Държавният глава, който говори пред журналисти през втория ден от заседанието на европейските лидери в Брюксел, подчерта, че преходът към зелена икономика, какъвто е заложен, крие своите опасности за нас.

Той допълни, че служебният кабинет, макар да няма необходимата оторизация, работи в тази насока:

„Надявам се служебният кабинет, там е концентриран сериозен експертен потенциал, да успее в срок да предложи тези проекти. Има време, определено, времева рамка, в която те трябва да преминат одобрение и съгласуване, да се върнат пак. И ако следващото редовно правителство ги припознае, това означава, че работата ще бъде свършена“.

Държавният глава подчерта, че ако преходът към зелена икономика се осъществи по приетия в момента начин, това ще означава богатите страни да стават по-богати, а бедните като нашата - още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност.

Затова според него са необходими много сериозни инвестиции от тези, които „ни тикат“ в тази посока:

„Ние нямаме ресурсите да го направим и второ – изисква време, защото ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности – говоря за въглищната енергетика, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни. Ще има и голям социален ефект върху най-уязвимите социални групи. Така че ние сме длъжни да защитим, доколкото можем в тази ситуация, нашия интерес“.

Президентът Радев съобщи, че се очаква на Съвета през втората половина на юни да има придвижване на въпроса за започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС

Прехващането и принудителното приземяване на самолета на Райънеър над Беларус е в разрез с международното право, заяви държавният глава.

Радев посочи, че паралелно с изразяването на безпокойство трябва да се търси диалог с Русия и се мотивира така:

„Ако продължим да стоим твърде разделени с Русия, къде ще отиде тя. Знаете, че тя може да поеме и по друг път, знаете за все по-голямото сближаване с Китай. Така че трябва да се търси балансът, трябва да се търси диалогът“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев