АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФИНСНОВОТО МИНИСТЕРСТВО: АСЕН ВАСИЛЕВ НЕ Е ПРЕДЛАГАЛ ДА СЕ ОГРАНИЧИ ПРАВО НА ГЛАС НА БЪЛГАРИ

Асен Василев
25.05.2021 / 18:43

Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност - лична карта, международен паспорт и други, да упражнят правото си на глас? И ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България? Този е един от въпросите, които министърът на финансите Асен Василев е поставил за обсъждане на заседанието на Министерския съвет на 19 май във връзка с наличието на т.нар. "мъртви души" в избирателните списъци, се посочва в съобщение на финансовото министерство. Уточнението си ведомството дава във връзка със запитвания от медиите за обсъждани на заседание на Министерския съвет въпроси, свързани с организацията на изборите на 11 юли.

В съобщението на финансовото министерство се уточнява още, че Василев е предложил и да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес.

Министърът на финансите е поставил тези два проблема за обсъждане, за да започне дебат по тяхното решаване в бъдеще, включително чрез промени в нормативната уредба и изборното законодателство, без да нарушава конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина, пише в съобщението.

"По никакъв начин министър Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България", се подчертава в текста.

От стенограмата от заседанието се вижда, че Василев е предложил хората, които са декларирали, че трайно пребивават в чужбина и нямат български документи за самоличност, да бъдат извадени от избирателните списъци.

"Може би с оглед на това, че в НАП има масиви с хора, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от списъците. Някаква работна група да се случи и не знам колегите от МВР дали могат да подадат списък на хора с актуални лични документи - било паспорти, било лични карти, за да може хора без български лични документи да няма как да гласуват, така че всъщност списъците да бъдат кросчекнати с тези два налични масиви от държавните институции, за да бъдат допълнително изчистени от мъртви души", предлага Василев.

Премиерът Стефан Янев решава засега министърът на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с министъра на вътрешните работи и министъра на финансите да координират дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, което бе записано и в решенията от заседанието.

"След което при необходимост заместник министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на вътрешните работи (Бойко Рашков- бел. ред.) ще направи една работна група, която да прецени какво е възможно и какво не е възможно и тази работна група съвместно с ЦИК при проверка на законодателството, методология и всичко, което е необходимо, тоест задължително в рамките на закона, да се направи такова прочистване ако е възможно, ако не е възможно - просто няма смисъл да коментираме темата", допълва Янев.Информация за сформирането на такава група засега няма.

Автор: Видка Атанасова, "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев