АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УЧЕБНА ГРАДИНА „ЗЕЛЕНА МАТЕМАТИКА“ – ЗОНА ЗА ОТКРИВАТЕЛСКО УЧЕНЕ ЗАЕДНО С ПРИРОДАТА В ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ - С. САМУИЛОВО

децата от ОУ :Христо Ботев" с въодушевление участват в "зелените" уроци
24.05.2021 / 19:25

В доклада на ЮНЕСКО „Образованието – скритото съкровище“ се определят четирите глобални образователни компетентности: да се научим да познаваме; да правим; да живеем; да живеем съвместно.

Основно училище „Христо Ботев” – с. Самуилово, започна учебната година като иновативно училище, въвеждайки иновацията Учебна градина „Зелена математика”, издържана напълно в духа на глобалното образование.

Целта на въведената иновация е учениците да напуснат класно-урочната форма в целодневната организация на учебния ден, като част от обучението им се извършва извън стените на класната стая. Основни мотиви за въвеждането на иновацията „Зелена математика“ е развитието на различни ключови компетентности, които да подготвят учениците за пълноценен и смислен живот.

Иновацията е с практическа насоченост. Прилагането на натрупаните знания от природните науки в реални условия провокира интереса за учене у учениците. Учебната градина „Зелена математика” е стимулиращо всички сетива пространство, в което учениците получават уроци директно от природата. Формите на отделните 10 парцела, където децата отглеждат различни растения, представляват различни геометрични фигури - правоъгълници, квадрати, триъгълници. Тук, редом с култивирането на нови умения и практически опит (подготовка на лехите, компостиране, засаждане, пресаждане, поливане, плевене и др.), се реализира диференцирано преподаване – учениците изучават математика, учат се да измерват дължини, да намират обиколка, обем, рисуват, научават природните закони.

Усвояването на трудови навици и пълноценното оползотворяване на времето с различни дейности и занимания са от голямо значение за учениците в риск от отпадане, което е приоритет за училището. Работейки в учебната градина, учениците усещат радостта от откривателството и от споделените успехи, многократно се увеличава капацитетът им за придобиване на нови умения и качествено общуване. Използването на разнообразни нагледни опори подпомага развитието на тяхната емоционалност и обогатяване на речника им, особено при невладеещите или слабовладеещи български език, каквито са учениците в ОУ „Христо Ботев”.

Наред с това, докато заедно работят в градината „Зелена математика”, децата научават различни народни обичаи и песни, свързани със земята и плодородието, четат книги, от които опознават цялата необятност на нашата екосистема.

Иновацията Учебна градина „Зелена математика” е съобразена с европейските образователни приоритети за глобалното образование – в постоянната „подготовка“ за живот, която дава възможност на учещите се да станат активни социални личности.

Соня Илиева, учител в ЦОУД

в ОУ „Христо Ботев” – с. Самуилово

 

Още снимки от новината

"Зелена математика" в ОУ "Христо Ботев" - село Самуилово
"Зелена математика" в ОУ "Христо Ботев" - село Самуилово

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев