АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦИК ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ СЪСТАВА НА РАЙОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В СЛИВЕН

Областният управител Чавдар Божурски
14.05.2021 / 15:29

Консултациите, проведени на 14 май от областния управител Чавдар Божурски, за определяне състава на Районната избирателна комисия приключиха без парламентарно представените партии и коалиции да постигнат консенсус.

В консултациите участваха Здравко Костадинов и Димитър Митев от коалиция „ГЕРБ – СДС“, Владимир Русев от ПП „Има такъв народ“, Деян Дечев и Ралица Пашова от коалиция „БСП за България“, Мустафа Мустафов от ПП ДПС, Георги Мавродиев от коалиция „Демократична България – Обединение“, Стефан Пасков от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Всички внесоха своите писмени предложения за членове и резервни членове на РИК – Сливен, в чийто състав трябва да влязат общо 13 души, в определено с решение на ЦИК съотношение - 4-ма членове от ГЕРБ-СДС, 3-ма – от „Има такъв народ“, по 2-ма – от „БСП за България“ и ДПС и един – от „Изправи се! Мутри вън!“.

Съгласно решение на ЦИК №5-НС от 12 май 2021 г. на консултациите трябваше да бъдат излъчени председател, двама зам.председатели и секретар, като тези длъжности не може да бъдат заемани от представители на една и съща политическа партия или коалиция.

Единодушно съгласие участниците постигнаха относно предложените кандидатури за зам.председатели - на Елизабет Кендерян от „Има такъв народ“ и на Пепа Митева от „Демократична България – Обединение“.

До общо становище за председателското място не се стигна и след дадената 15-минутна почивка. Предложението на ГЕРБ – СДС за председател да бъде назначена юристката Росица Тодорова бе подкрепено от представителите на „Има такъв народ“, „Демократична България – Обединение“ и ДПС. Зад предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ председател на РИК да бъде юристът Минко Стефанов застана „БСП за България“.

Подобно разделение на мненията имаше и относно предложенията за секретар на РИК. Излъчената от ДПС кандидатура на Фатме Мустафова бе подкрепена от ГЕРБ – СДС, „Има такъв народ“ и „Демократична България – Обединение“. От „Изправи се! Мутри вън!“ застанаха зад кандидатурата на „БСП за България“ секретарят да е Румен Кърпачев.

По време на разискванията някои от партиите заявиха, че дават съгласието си за номинирания от ГЕРБ – СДС председател и за излъчения от ДПС секретар, не защото подкрепят политическата сила, а конкретните кандидатури, които имат опит в провеждането на парламентарни избори като част от предишни ръководни състави на РИК. Те припомниха, че на изборите за 45-то Народно събрание РИК – Сливен първа сред останалите в страната е предала книжата си в ЦИК.

По време на консултациите бе отбелязано, че за първи път, откакто се провеждат консултации, не е постигнат консенсус и съставът на РИК ще бъде определен от Централната избирателна комисия.

Протоколът от консултациите заедно с внесените документи бе изпратен от областния управител в ЦИК, която трябва да определи състава и да назначи РИК до 21 май.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев