АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИЯТ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ПРЕДСТАВИ ЕКИПА СИ

Новият финансов министър представи екипа си
14.05.2021 / 13:59

Задачите пред приходната агенция ще бъдат да се увеличат приходите. Това ще стане като се фокусираме върху големите данъкоплатци и се премахне терорът, който стои над малките данъкоплатци. Фокус върху фирми, които потребляват държавен ресурс и всички техни подизпълнители, защото там се установяват липси. Това каза министърът на финансите Асен Василев.

На пресконференция той представи екипа си. Заместниците му са Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър.

Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера. Ваня Стойнева ще проеме ресор възстановяване на европейските средства, евросредствата, отчетени по програмите, държавните помощи и координация по Плана за възстановяване. В ресора на Моника Бийчър ще влезе Дирекция централно възлагане на обществени поръчки.

Румен Спецов е назначен за директор на Национална агенция по приходите, а Павел Тонев поема ръководството на Агенция „Митници”, посочи министър Василев.

Той обясни, че предишната директорка на НАП - Галя Димитрова, е била освободена заради системно неизпълнение на служебните задължения. Василев припомни изтичането на данните на над 6 млн. граждани през юли 2019 г. Учуден съм, че мерки по отстраняването й не бяха предприети по-рано, коментира той.

Министърът посочи, че трябва да се увеличи събираемостта, тъй като в момента са начислени 4 млрд. вземания, а са събрани малко над 2 млрд.

"Във фокуса на тематични проверки ще бъдат и фирми с големи касови наличности, фирми със системно теглене пари на каса", каза още Василев.

Финансовият министър добави, че в този й вид Наредба 18 трябва да бъде отстранена и посочи, че трябва да се проведат разговори с бизнеса, така че тя да стане работеща.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев