АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОЛИВЪР СТОУН: САЩ И ЗАПАДЪТ ВОДЯТ ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ

Оливър Стоун
12.05.2021 / 09:58

САЩ и Западът водят кампания и почти война срещу Русия от дълго време. Това мнение изрази във вторник известният американски филмов режисьор, сценарист и автор на няколко книги Оливър Стоун, съобщава ТАСС. Според него в действителност няма доказателства за агресивността на Русия. Военно-промишленият комплекс подтиква САЩ да участват в нови войни в чужбина, смята Оливър Стоун.

"Води се кампания срещу Русия от дълго време, води се война. Тя започна бе започната от САЩ около 2006-2007 г., когато той изнесе тази реч в Мюнхен", каза Оливър Стоун в онлайн интервю за в. "Вашингтон Пост", визирайки речта на руския президент Владимир Путин на Мюнхенската конференция за сигурност през февруари 2007 г.

"Въпреки това мисля, че в действителност няма доказателства за агресивността на Русия. Агресивността всъщност идва от силите на НАТО, които са заобиколили Русия и които, между другото, обграждат Китай. Това е основен политически момент. Огромен. От голямо значение", каза известният американски режисьор.

„Нуждаем се от хора в САЩ, които се изказват от гледна точка на света, за това да бъдем партньори с останалата част от световната общност, да се разбираме с Китай, да се разбираме с Русия, Иран и т.н. Трябва да променим нашата гледна точка, тъй като все още се стремим да бъдем единствената сила в света, която контролира ситуацията. Не можем да продължим да се движим по този път. Това е самоубийствен път ", смята Стоун. "И ми се струва, че много американци са съгласни с мен. Но това никога не е било позволено да се заявява политически. Хората, които казват това, никога не печелят избори, защото, честно казано, са подигравани или маргинализирани от пресата", добавя режисьорът.

Военно-промишленият комплекс подтиква САЩ да участват в нови войни в чужбина, смята още Оливър Стоун. Неотдавна той засне документален филм за 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди, чиято премиера ще бъде през юли на Международния филмов фестивал в Кан. В този контекст, в отговор на въпрос по време на интервюто, режисьорът споменава войната във Виетнам (1964-1973). "Отидохме на война с фалшиви основания. Това беше лъжа. (...) И тази война се превърна в катастрофа. Тя доведе до много промени, но не достатъчно промени. За съжаление, същите сили, които направиха тази война реалност, продължават да (присъстват) в живота ни, те ни контролираха и ни тласнаха в още една и още една война", посочва Стоун.

"Ние сме затънали в това. Затънали сме във военно-промишления синдром, където много пари - трилиони долари - се изразходват за водене на войни в чужбина срещу силите, които наричаме тъмнина и зло, ние всъщност дори не знам кой е врагът... Мисля, че ние пропагандираме врага, правейки го много по-голям, отколкото е. (...) Не знам с какво се борим. Мисля, че се борим, защото въоръжените сили трябва да продължават (дейността си), те се нуждаят от финансиране, както и разузнавателните служби, които имат невероятни бюджети“, разсъждава американският режисьор.

В интервюто за "Вашингтон пост" той критикува и американските медии, изразяващи враждебност към онези, които САЩ наричат „врагове“. "Всички наши медии стават враждебни, когато става въпрос за хора, които се смятат за врагове, било то Чавес, Кастро или Путин. Никога не съм виждал интервю, направено от американска позиция, където те да позволяват говорещият да се изрази", казва Стоун.

"Мисля, че е много важно да се разбере гледната точка на Путин, както и на Кастро, на Чавес (...). Сега ще ме обвините, че не съм достатъчно антагонистичен, но тези интервюта никога нямат възвръщаемост. (...) Те не работят, вие не получавате нищо друго освен позицията, (...) нашата позиция. (...) Така че мисля, че в интервютата си бях до голяма степен хуманист, дадох възможност на интервюираните да говорят (...). Не е задължително да бъдем техни врагове, необходимо е те да се изразяват. Това е моята гледна точка. (...) Много се гордея с тези филми. Получих много критики за последния, за Путин, но честно казано, много се гордея с него ", казва още Оливер Стоун пред в. "Ваиингтон Пост".

https://glasove.com/categories/na-fokus/news/olivr-stoun-sashch-i-zapadt-vodyat-voyna-sreshchu-rusiya

Превод: "Гласове"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев