АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПО ИСКАНЕ НА СВИЛЕНСКИ ПРИНУДИХА ЦЕЛИЯ МС, НАЧЕЛО С БОРИСОВ, ДА ДОЙДЕ В ПАРЛАМЕНТА

Георги Свиленски
07.05.2021 / 10:34

Последният работен ден на 49-ото Народно събрание започна със скандал. Парламентът събра кворум за днешното си последно пленарно заседание. С това падна интригата дали ще бъде блокирана дейността заради бойкот на част от парламентарните групи, както се случи миналата седмица.

Същевременно стана ясно, че парламентарният контрол днес няма да се проведе. Това съобщи председателят на парламента Ива Митева. Контролът беше предвиден за днешното пленарно заседание. Тя обясни, че контрол няма да има поради невъзможност за участие на членове на Министерския съвет.

Това раздразни залата, като думата веднага взе Георги Свиленски от БСП. Той предложи за гласуване процедура, с която целият кабинет "Борисов" да бъде призован да дойде в пленарна зала, за да отговори на въпросите, които българското общество очаква.

"Министрите, въпреки че са в оставка, са все още министри. Колкото и да не искат да носят отговорност, тепърва предстои да отговарят на въпроси. Първите въпроси, на които трябва да отговорят са на народните представители, над 100. Вие позволявате това нещо да не се случи", каза още Свиленски. По думите му министър-председателят не е в карантина, не е с патерица и може да дойде и да отговаря на народните представители.

"Вие за пореден път отклонявате парламентарния контрол. Тази седмица, която вероятно ще е последна на българския парламент, искате да няма парламентарен контрол", заяви още социалистът.

Депутатите решиха да задължат Министерски съвет да се яви в парламента. Предложението на Георги Свиленски беше прието със 123 гласа "за", 22 "против" и 17 "въздържал се", а след това прегласувано по искане на ГЕРБ бе отново прието. Председателят Ива Митева обеща да се свърже с министрите и да ги информира за решението.

"Моля министерският съвет в оставка да бъде уведомен за решението на Народното събрание", каза Ива Митева.

Стоян Мирчев от БСП се поинтересува какво ще предприеме след това решение за принуждаване на Министерски съвет да дойдат да отговарят на въпроси.

"Мисля, че съобщих да бъде уведомен Министерски съвет", каза Митева.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков отговори иронично: Предлагам министрите да си подадат оставката още веднъж, ако не се явят в парламента.

Антоанета Цонева от ДБ заяви от парламентарната трибуна, че иска да се гласува комисия за "Росенец", но председателят на НС Ива Митева отговори в последния си работен ден, че "повече правилникът не може да се нарушава.

Народните представители ще решават дали пенсионерите да получават по 50 лв. към пенсиите си до края на годината.

Ще се гласува на първо четене и проектът на решение за възлагане на Министерски съвет осигуряването на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Вносители са Корнелия Нинова и група народни представители.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" настоя да се включат в програмата предложенията за допълнителни 50 лв. на пенсионерите.

Манолова и Вежди Рашидов се скараха и по темата за „Буджака и гълъбарника в Алепу“. Те спориха кои постройки са по-незаконни.

Градусът бе разпален от депутата Филип Попов от БСП, който разкри конспиративо мнозинство между ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС, които се обединили, за да не увеличат дохода на българите.

Митева обаче го посече, че няма как да има такова гласуване, защото по закон няма как да се гласува по-голям разход, като няма как да се докаже от къде идва по-голям приход за него.

"Искате да тълкувам правилника, както вие желаете, но аз ще го прилагам, както е приет", разкрещя се Митева.

Иван Ченчев от БСП предложи на Митева да отстъпи мястото си на някой от зам.-председателите, който да проведе заседанието и да въведе ред в залата.

Депутатите от БСП скандираха "Оставка" на председателя на парламента Ива Митева. Причината - тя отказа да допусне предложението на социалистите да продължат с Кодекса за социално осигуряване на второ четене, където бе заложено преизчисляване

Христо Иванов се качи на трибуната и помоли Митева да даде почивка: "Заприличахме да маймунарник. Дайте да направим един председателски съвет и да видим можем ли да сме полезни някак по темата", заяви той.

Председателката на парламента се вслуша в думите му и прекъсна заседанието.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев