АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРТИЙНАТА СУБСИДИЯ ОСТАВА 8 ЛВ. ЗА ГЛАС

Народно събрание
05.05.2021 / 18:55

Парламентът отхвърли още на първо четене предложението за един лев партийна субсидия за получен глас. Това стана след прегласуване - 76 депутати бяха "за", 86 - "против" (основно БСП, ДПС и "Демократична България"), шестима се въздържаха. Така субсидията остава 8 лева за действителен глас, съобщи БТА.

Предложението за изменение в Закона за политическите партии, дискутирано близо пет часа в пленарната зала, e на "Има такъв народ". То беше аргументирано с резултатите от референдума през 2016 г.

Първоначално проектът беше приет с 93 гласа "за", 84 - "против", трима - "въздържал се". Той обаче беше отхвърлен след прегласуване.

Вносителят Ива Митева ("Има такъв народ") посочи, че е необходимо задълбочено преразглеждане на модела на финансиране на политическите партии. Трябва да се преразгледат и правилата, свързани с контрола на изразходването на средствата от партиите. Икономията от намаляването на субсидията за бюджета ще бъде около 21 милиона лева на година, те ще могат да се използват за българските граждани, всичко останало е мимикрия, подчерта Митева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев