АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВАТА ЦИК ЩЕ ЗАРАБОТИ НА 11 МАЙ

ЦИК
05.05.2021 / 18:47

На 11 май ще заработи новата Централна избирателна комисия, заяви президентът Румен Радев.

"Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса на предстоящите избори. Затова и моето решение е новосформираната централна избирателна комисия да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори".

Със свой указ държавният глава определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията.

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Красимир Ципов от ГЕРБ бе единственият номиниран за председателското място в новата Централна избирателна комисия по време на днешните консултации при президента.

От ГЕРБ-СДС още в началото на консултациите подчертаха, че като най-голямата и многочислена парламентарна група им се полага мястото на председател на ЦИК. След като стана ясно, че това е номинацията Ципов последваха и критики:

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов заяви:

"Аз имам преки наблюдения върху неговата роля като прокарващ това законодателство, което създаде възможностите на Цветанов да управлява министерството по начина, по който го управлява…“.

„Да предложат заместник-министър на МВР при абсолютно бездействие е от страна на МВР по повод на стотиците сигнали за купуване на гласове, за манипулации на изборния процес...“, допълни Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“

„От името на парламентарната група на БСП за България заявявам, без оглед на кандидатурата, че няма да подкрепим председател на ЦИК, излъчен от ПП ГЕРБ“, допълни Иван Иванов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче коментира:

"Не допускам точно г-жа Мая Манолова, известна с Костинброд и с още какво ли не, да говори нито за морал, нито за етични норми и определения".

Недоволните призоваха "Има такъв народ" да направи своя номинация за председател, но от партията на Слави Трифонов не реагираха, а президентът Румен Радев обобщи:

"Излиза, че председател е представител на ГЕРБ, доминиран от г-н Цветанов, който ще прави президентските избори на кандидата за президент, нали така казахте, Радев".

Радев ще изслуша публично кандидатите за членове на ЦИК в петък.

Останалите членове

От „Има такъв народ“, които имат 3-ма представители по квота, номинират Камелия Нейкова за заместник-председател; Елка Стоянова - юрист с богат опит за член и проф. Любомир Гаврилов - математик с познания по прилагане на изборния процес, също за член.

БСП номинира Емил Войнов - специалист по информационни технологии, за зам.-председател, а за членове - Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Тримата са и в настоящата ЦИК.

Мустафа Карадайъ от ДПС заяви, че номинира двама членове за ЦИК по квота. Севинч Солакова е номинирана за секретар. И в момента тя е секретар на ЦИК. Втората номинация е Архан Чаушев, който също е юрист и също е член в настоящата ЦИК.

"Демократична България" предлага за заместник-председател социолога Цветомир Томов, който бе в състава на предходната ЦИК, както и Любомир Георгиев - настоящ общински съветник и математик.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" направи своята номинация. Най-малката парламентарна група желае неин представител в ЦИК да бъде Росица Матева - бивш член на ЦИК и настоящ председател на Обществения съвет към ЦИК.

След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, провежда и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента. Румен Радев обаче напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия:

"Като президент, по този новия закон, а и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговорност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации."

Пред президента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството. Кой ще е председател и секретар, ако такова съгласие няма, ще се определи чрез жребий.

Нито една формация не може да има мнозинство в състава на комисията. Тези, които не получат председателско място или това на секретаря, имат квота за по един заместник-председател.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев