АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. АНГЕЛОВ: ПОЛУЧЕНИТЕ ДНЕС ВАКСИНИ ТРЪГВАТ ПО ВСИЧКИ РЗИ-ТА ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Костадин Ангелов
04.05.2021 / 11:39

Получените днес ваксини тръгват по всички РЗИ-та по изготвено предварително разпределение от Ваксинационния щаб и съответно директорите на РЗИ-та ги съхраняват в хладилници и оттам нататък се преценява как да бъдат разпределени. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов пред журналисти, който е заедно с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, тъй като днес у нас пристигнаха още 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“/“Бионтех“, предаде Агенция „Фокус“. Той добави, че за „Зелените коридори“ ваксините са разпределени.

„Ние стигнахме до 20 хиляди ваксинирани на ден, може и повече. Могат и 50 хиляди на ден да бъдат достигнати. Много е важно да наситим всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини, с достатъчно количество“, добави министърът в оставка.

„Аз считам, че ние проведохме достатъчно силна комуникационна кампания. Когато започнахме целия процес по ваксиниране ние бяхме с може би с едни от най-ниския процент желаещи да се ваксинират в Европа. След около няколко месеца беше представено едно национално представително проучване, където се видя, че повече от 65 % от българите желаят да бъдат ваксинирани. Аз считам, че това го постигнахме благодарение на общите ни усилия“, коментира той.

„Ние постигаме на ден капацитет от 250 до 300 лекари, които си получават ваксините, така че процесът изглежда регулиран. Воден е разговор между тяхната организация в лицето на зам. председателят на БЛС д-р Брънзалов и директорът на Софийското РЗИ д-р Пенчев и мисля, че са се разбрали как да продължат за напред“, каза още проф. Ангелов.

„Зелените коридори“ ще продължат, както са организирани до момента, до 9-ти май, каза още министърът на здравеопазването в оставка.

„От 10-ти май нататък трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, „Зелените коридори“ могат да бъдат удължени“, добави той.

Проф. Ангелов отчете огромен интерес в големите населени места.

"От 10-ти в Информационната система стартира модулът, с който личните лекари да могат да подават заявката и желаните от тях дози ваксини и да получат там съответно график кога мога да ги получат“, посочи още той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев