АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЦИК ТРЯБВА ДА Е ОТ ПЪРВАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА

Бойко Борисов и Костадин Ангелов
04.05.2021 / 11:29

Председателят на ЦИК трябва да е от първата политическа сила, добре приемаме - ще джуркаме топчета, за да изберем председател на ЦИК. Това заяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг със здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов, която трябваше да даде последна информация за ваксините. Борисов коментира последния развой на политическите събития у нас. "Какво е това нахалство да си приемат закони, а да не направят правителство?!", попита той.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който заедно със здравния министър в оставка проф. д-р Костадин Ангелов посрещнаха новите дози от ваксината на "Пфайзер-Бионтех".

"Тук сме, за да благодаря още веднъж на ЕК. Сега пристигат 274 хиляди ваксини. Ако по 20 хиляди на ден се ваксинират, на месец 600 хиляди. А трябва повече, на макс да се мобилизила системата", посочи Борисов.

България вече е влязала в зоната на "ниско рисковите държави" според института "Роберт Кох", обяви Борисов. Когато института Робърт Кох ни вади от списъка, можем само да ги оставим да си коментират, отбеляза той.

От тази нощ ние сме в нискорисковите държави и нашите критици могат да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво. Пускане на SMS, фризьорски салони затворени. Ние сега сме с Австрия, която от октомври е в пълен локдаун. С чест можем да кажем че сме приключили третата върна, каза още премиерът в оставка.

“Какви усилия бяха да стигне това до тук. Не мога да схвана тази къса памет“, възмути се премиера.

“Представете си с този риск който поех какво щеше да стане, ако тази вълна беше отишла над 6 хиляди заболели, както в Турция. Сега се сравняваме с Белгия, Дания, Гърция", допълни той.

“Много ни ядоха ушите и Мутафчийски винаги започва брифингите с какво са казали от “Робърт Кох“. Защото да извадиш от другите държави ваксините, да дойдат в България, е много трудно и затова ги подкрепих вчера, Урсула, Сасоли, Юрова и виждате, че реакция от другите нямаше", коментира още Борисов.

“Граничарите, само за последните 3 дни имаме над 300 опита за преминаване на нелегални мигранти. Имаме нулева миграция и с усилията на нашите славни граничари. Нека утре тези, които ще правят служебното правителство, партньорите много гледат за изказванията и помнят", отбеляза премиерът.

“Сутринта слушах една доцентка, възпитана жена при Росен Плевлениев беше. Оплете се, че били решени проблемите в чужбина, но не знам какви мандати има в чужбина за избирателния район. Питах ги моите от парламента колко депутата ще влязат, а то няма.

Исках да питам и г-жа Антоанета Стефанова, да чуя интервюта с нея, като мой заместник, какви теми би засегнала. Чух тази госпожа да казва, че била смесена система за гласуване с машини и хартия, а там г-жо доцент, ясно е казано, че е само с машини. Ама сега за чужбина където най-много говореха нямало да има машини", коментира Борисов промените в Изборния кодекс.

“Чух още доста неща, че навсякъде трябвало да има хартия. Бюлетините се печатат в БНБ, но протоколите при един мастит депутат от БСП. Сега проблемът бил в броенето, но никой не знае как и къде ще има видеонаблюдение. От къде и кога ще купят камери? Те в желанието си да мъстят се сговарят", продължи той.

“Естествено, че председател на ЦИК трябва да е победилата партия, но ако не се договорят, а те ще го направят, ще вземат една сфера и ще джуркат и на който му се падне председател. Страхотно изборно законодателство - ще джуркаме топчета за председател", допълни Борисов.

Помня на мажоритарните избори - от 31, ние взехме 28. Каквото искат да правят, ние се готвим при всякакви правила, съдията колкото и да ти пречи, ако си добър, ще победиш. Отсега ви казвам, че председател ще бъде от партията на депутата Трифонов и заместник от някоя от другите партии", каза той.

"Всеки ден чакам да ни освободят. Не знам какво още искат да си направят, всички знаят, че отиват на избори, а парламентът си приема разни работи. Предполагам, че нарочно ще го бавят, за да приемат още неща, да задължат бюджет, а без да знаят от къде ще ги вземат. За 7 млрд. са си внесли закони за няколко дни, но кой ще го изпълнява?

По време на служебното правителство над 100 милиона не влязоха", посочи Борисов.

Държава, в която непрекъснато се правят протести, няма шанс да се развива напред, каза премиерът в оставка и лидер на ПП ГЕРБ.

„Обръщам се към нашите симпатизанти, аз винаги съм бил за стабилна държава. Държава, в която непрекъснато се правят протести, няма шанс да се развива напред. Протестите имат смисъл тогава, когато има за какво. Ние да излизаме само защото те са ни правили, ми се вижда безсмислено. Ако някой се опитва да говори с нашите симпатизанти от наше име за утре, аз ги моля да не го правят. С Тошко Йорданов ВМРО си направи тяхното мероприятие. Ние нямаме участие. Аз съм за диалог и разбирателство, това е демокрацията, но всичко е в техни ръце“, подчерта той.

На въпрос как гледа на желанието да бъдат закрити Специализираният съд и Специализираната прокуратура, Борисов посочи: „Как за една седмица направиха всичко това? Утре могат те да се сговорят и да направят правителство за 15 дни. Това правителство да вкара бюджет, актуализация, да закрият спецсъда или каквото искат. Тяхна работа. Носят си отговорност за това. След 15 дни подават оставка и отиваме на предсрочни избори. Рулетката пак ще се завърти. Ще дадат на мен. Аз ще го върна един ден. На втория - вторият. На третия – третият. С 3 дни ще забавим изборите“, посочи премиерът в оставка.

Той допълни, че в последните 4 години никой не го е питал откъде е намирал пари за реализиране на политики, откъде са били докарани ваксини или какво е било направено, за да се опази българската граница от миграционния натиск.

„Само моята глава знае какво ми е струвало това. Да се надяваме, че другите ще са по-успешни. Пожелавам успех“, допълни Бойко Борисов.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев