АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕРГЕЙ ЛАВРОВ: СОФИЯ Е РЕШИЛА ДА ИЗПРЕВАРИ ПРАГА В СВОИТЕ ОБВИНЕНИЯ

Външншят министър на РФ Сеигей Ламвров
28.04.2021 / 15:52

Руският външен министър отбеляза, че времевата рамка от 2011 до 2020 г., в която България обвинява руски граждани за организиране на четири експлозии в страната, създава усещането, че София е решила да изпревари Прага в своите обвинения. Българската страна не е информирала руското посолство за разследването на експлозиите, в които са заподозрени руснаците, съобщи руската дипломатическа мисия пред кореспондента на ТАСС в София. По-рано в сряда говорителката на главния прокурор на България, Сийка Милева, заяви, че прокуратурата подозира шестима руснаци в организирането на четири експлозии в оръжейни заводи в страната между 2011 и 2020 г., където се съхраняват продукти, принадлежащи на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, съобщава ТАСС.

"Мога да допусна, че Европейският съюз трябва да се погрижи за ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуация, която е свързана с това, че някои частни предприемачи участват в търговията с оръжие, съхранението на оръжия, боеприпаси. Европейският съюз въпреки това трябва да отговори на въпроса, който зададохме, и който се заключава в това да каква степен Европейският съюз контролира изпълнението от своите членове на задълженията по различни документи в областта на търговията с оръжие“, каза Лавров, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Руският външен министър отбеляза, че времевата рамка от 2011 до 2020 г., в която България обвинява руски граждани за организиране на четири експлозии в страната, създава усещането, че София е решила да изпревари Прага в своите обвинения.

„Едва сега, след като Чехия осъзна събитията от 2014 г., българската страна реши да надмине чехите и да разгледа много по-дълбоко в историческа ретроспектива какво се е случило, но по някаква причина не са го направили публично достояние ", каза министърът.

Българската страна не е информирала руското посолство за разследването на експлозиите, за които са заподозрени руснаците, съобщи руската дипломатическа мисия пред кореспондента на ТАСС в София. "За допълнителна информация във връзка с разследването на това престъпление българските правоприлагащи органи не са подали молба до руската страна и не са информирали за хода на разследването", заяви руското посолство.

Според версията на българската прокуратура покушението срещу Гебрев е извършено между 28 април и 4 май 2015 г., а експлозиите в оръжейните складове са станали през ноември 2011 г., две през 2015 г. и едно през 2020 г., добавя ТАСС.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев