АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНГЕЛ КУНЧЕВ: НЕ ПЛАНИРАМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

Ангел Кунчев
27.04.2021 / 12:04

Не планираме въвеждане на задължителни ваксини в България. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, докато няма достатъчно ваксини, така че всеки да си избере каквато иска, не се предвиждат други мерки, добави той. Масовата ваксинация е начинът да излезем от кризата, категоричен е Кунчев. Според него, само в някои много тесни специалности може да има задължително ваксиниране – например при работа в старчески домове. Затова е изпратено писмо до регионалния министър да се направи всичко възможно "в рамките на незадължителното" персоналът в старчески домове да се ваксинира. Приемете като експеримент доколко е готово обществото за мерки – нямате представа какво се случва в моята електронна поща – така Кунчев коментира пред bTV дали не охлабваме твърде много мерките.

При отваряне, трябва да се спазват мерки – да се носят маски, да има дистанция. Ако не се спазва, връщаме мерките, предупреди той. По отношение на ваксината срещу "Янсен", Кунчев коментира, че шансът там да има тромботичен риск е 1 на 1 000 000 т.е. толкова е малък, че няма рискова група. Ако някой знае, че попада в рискова група за тромбоза, трябва да предупреди лекаря си, за да има повишено внимание – т.е. да бъде следен от медицинско лице за определен период от време (около 20 дни) за признаци на тромбоза.

Не трябва да поемаме рискове да внасяме всякакви варианти на коронавируса – това важи за туризма. Три са условията, за да не влизаш в карантина при идване в България – сертификат за завършена имунизация срещу коронавир, документ за прекарана инфекция (т.е. отрицателен PCR или антигенен тест, но за втория вид тестове трябва да е тест от 1 от 16 предварително посочени производители), и преболедуване – но само ако си бил болен не по-рано от 6 месеца назад, което отново се доказва с PCR тест, с който е било установено, че си болен. Очаква се специална заповед още от днес, 27 април.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев