АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЕВР ОБСЪЖДА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ДА ПОСКЪПНЕ ОТ МАЙ

КЕВР
27.04.2021 / 11:11

Предложеното увеличение на цените на природния газ за май с 8 на сто е прогнозно и отразява нивата на европейските борси отпреди две седмици. Окончателните разчети ще са ясни на първи май. Това каза по време на общественото обсъждане на цените изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. От думите му стана ясно, че през целия отоплителен сезон топлофикациите са купували газа на по-ниски цени от тези, по които енергийният регулатор е изчислил цените на парното и топлата вода:

Осреднената продажна цена на "Булгаргаз" за периода 1-ви юли 2020-30 април 2021 г. е по-ниска от определената от КЕВР прогнозна цена на природния газ, която се използва за определяне на цената на топлинната енергия. По наши изчисления, с малко над 12%! Тенденцията "Булгаргаз" да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските пазари ще продължи през май през следващите месеци. По нашите предварителни калкулации цената ще бъде около 10-11 % по-ниска в сравнение с цените на европейските газови пазари.

Предложението природният газ да поскъпне идва на фона на поскъпващо синьо гориво и нестабилни цени на петрола на европейските и световните пазари, на ръст на стойностите на тока и скок на цените на въглеродните емисии.

Окончателната промяна в цените ще е ясна на 1 май, когато "Булгаргаз" ще внесе актуализираното си предложение.

„Цените на газа в Нидерландия са например вече над 20 евро за мегаватчас, така че е съвсем в реда на нещата цените да се повишават, имайки предвид, че формулата на цената на газа, доставен от "Газпром" е обвързана с ценовите равнища в Западна Европа“, коментира темата пред БНР Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите му това повишаване не се отразява добре на индустрията.

„Аз лично очаквам да се задържат ценовите равнища дори през лятото и да са по-високи от тези през 2020 г. Това е заради повишеното търсене на газ в Западна Европа, поради факта, че хранилищата са вече поизчерпани, имаше дълго време ниски температура, което повиши потреблението на газ. Има конкуренция за доставките на втечнен природен газ с азиатските пазари, където ценовите равнища по принцип са по-високи и също така има и сключени газопроводи за поддръжка от Норвегия, което свива предлагането в Западна Европа, това частично се отразява и на високите цени на електроенергията", поясни още енергийният експерт.

"В момента цените ни са горе-долу на средните равнища за цените на Европа, не са най-високите", каза Ивайло Найденов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев