АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ: "СПУТНИК V" Е НАЙ-БЕЗОПАСНАТА И ЕФЕКТИВНА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

Унгария призна руската "Спутник V" за най-безопасната и ефективна ваксина срещу коронавирус
26.04.2021 / 19:04

Унгария призна руската "Спутник V" за най-безопасната и ефективна ваксина срещу коронавирус. Това беше обявено в неделя в профила в Туитър на ваксината, позовавайки се на рейтинг, публикуван от унгарското правителство, съобщава ТАСС.

Според инфографиката на РФДИ, средният брой заболявания с коронавирус сред ваксинираните с руския препарат е 95 на 100 хиляди души, средната смъртност – един случай на 100 хиляди ваксинирани.

"Спутник V" е най-добрата по отношение на безопасността (7-32 пъти по-малко смъртни случаи) и ефективността (2-7 пъти по-малко инфекции с COVID) на 100 000 ваксинирани", се казва в туита. За сравнение, при използване на ваксината Pfizer, нивото на смъртност е 32 пъти по-високо, а степента на заразяване 6 пъти по-висока от тази при "Спутник V".

През ноември 2020 г. Унгария стана първата държава от ЕС, която получи побразци на ваксината "Спутник V" за провеждането на изследвания. През февруари 2021 г. Националният център за обществено здраве в Унгария одобри употребата на руския препарат в страната.

Общо сега в Унгария са налични пет препарата за ваксинация: на американско-германския консорциум Pfizer и BioNTech, на американската компания Moderna, британско-шведската ваксина на AstraZeneca, китайската Sinopharm, както и руската ваксина "Спутник V", посочва ТАСС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев