АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРИЛАГА И ВАКСИНАТА НА „ЯНСЕН“

Ангел Кунчев
26.04.2021 / 19:00

България ще прилага и ваксината на „Янсен“, обяви на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщава БНТ.

„Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ във връзка с използването на ваксината на „Янсен“ и то е положително. Междувременно, още 7 европейски страни взеха своето решение и всички те са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение“, заяви доц. Кунчев.

„Очакваме още една доставка от 14 хил. дози и заедно със сега съществуващите, ще бъде разпределена в празничния период и ще започнем използването по всички възможни канали“, допълни той.

По думите му, се обсъжда препаратът да се използва за ваксиниране на заетите в туристическия сектор, както и сред ромското население.

„Смятаме да насочим част от количеството към туристическата индустрия, с оглед на това да обхванем част от заявените дотук 80 000 души и да започнем имунизацията преди старта на летния сезон. Използваме това предимство, че тази ваксина е еднодозова и веднага след поставянето ѝ може да се издаде документ и да се знае кой хора, работещи в тази индустрия са вече защитени“, поясни доц. Кунчев.

Главният държавен инспектор потвърди, че ще бъдат отворени отново зелените коридори за ваксинация. Той обаче отказа да прогнозира какво ще бъде желанието за ваксинация около празниците.

„Вече е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването списък на тези, които ще работят в празничните дни. Това са 26 имунизационни пункта. В София са четири – в Александровска болница, Военномедицинска болница, „Пирогов“ и Окръжна болница“, обяви още доц. Ангел Кунчев.

През следващите седмици ще има основно доставки на РНК ваксини, съобщи на брифинга директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

Днес в България пристигнаха 138 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя "Пфайзер" - "Байонтек" и 14400 дози от ваксината на "Астра Зенека". Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28 април, от производителя "Джонсън и Джонсън" – 12 хил. дози.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев