АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШВЕЙК ЩУРМУВА КРЕМЪЛ. ЗАЩО ЧЕХИЯ ОГЛАВИ АТАКАТА СРЕЩУ РУСИЯ?

Михал Куделка
23.04.2021 / 12:04

Защо непрекъснато в Киев, Варшава, Лондон, Рига и т.н. се опитват да уязвят Русия, е разбираемо. Но причината, поради която Чешката република неочаквано се озова на върха в този списък на „заклетите приятели на Кремъл“, в очите на мнозина е мистерия, потънала в обвита в мрак, подчертава руският вестник „Московский комсомолец“ в редакционна статия, посветена на дипломатическия скандал с Прага.

Наистина ли става въпрос за спомена от 1968 г., когато лидерът на СССР Брежнев смачка Пражката пролет? С много голяма вероятност това е комбинация от два фактора. От една страна, основната чешка разузнавателна служба BIS (Служба за сигурност и информация) всъщност отдавна се е превърнала в клон на ЦРУ. От друга страна, Москва се отказа от Прага - лидерите на външната ни политика всъщност признаха невъзможността за ефективно противодействие на американското влияние върху местния елит и следователно провеждат доста пасивна линия към Чехия.

Според познавачите на пражкото политическо задкулисие, с които успях да разговарям, ключът към разбирането на същността на безпрецедентния дипломатически скандал между Руската федерация и Чехия трябва да се търси в много сложните лични отношения на двама високопоставени пражки служители.

През март тази година министър-председателят Андрей Бабиш извика ръководителя на BIS Михал Куделка и го покани да премине към дипломатическа служба - да стане представител на Чешката република в ООН. Директорът на контраразузнаването не хареса идеята да отиде на „изгнание в Ню Йорк“. Излизайки от кабинета на министър-председателя, той уж блъсна силно вратата и произнесе думи, чието значение се свеждаше до факта, че скоро някой силно ще съжалява.

Звучи като класически сюжет на политически трилър, който, от гледна точка на Москва, е много трудно да се подкрепи с конкретни факти и доказателства? Съгласен съм на 100%. Но може би дори няма специална нужда да се търсят такива факти и доказателства. Всичко, което наистина се изисква, за да разберем какво се случва пред очите ни, може лесно да бъде намерено в откритите източници.

Първо, няколко факта от официалната биография на Михал Куделка. Изкачвайки редиците на чешките разузнавателни служби, техният настоящ шеф е завършил два курса за обучение в британския MI6 и един курс в канадската служба за сигурност и разузнаване. През март 2019 г. Куделка с гордост обяви, че в централата на ЦРУ му е връчена тържествено награда, кръстена на бившия директор на тази организация Джордж Тенет (същият, който официално върна изтезанията в практиката на американските специални служби).

Куделка постоянно прави гръмки антируски изявления и публично изобличава чешки историци, за които се твърди, че са агенти на влиянието на Москва.

Михал Куделка стана директор на BIS през 2016 г. И тогава в Чешката република започна поредица от шпионски скандали, свързани с Русия, които, след като доста раздвижиха местното обществено мнение, неизменно завършващо с нищо. Няколко кореспонденти на големи руски медии бяха обвинени във всички смъртоносни грехове и лишени от акредитацията си. Но тъй като срещу тях нямаше реални компрометиращи материали, им беше позволено да останат в Чешката република. След това имаше анти-Тръмп „досие на Кристофър Стийл“, косвено свързано с Прага, основано, както се оказа наскоро, на фантазиите на няколко политолози.

Когато „достоверната информация“ за оргиите, за които се твърдеше, че тогава бъдещият президент на САЩ уж уреждал в московски хотел, престава да вълнува обществеността, в чешкото обществено мнение се вмъква нова история на ужасите. Оказва се, че „злодеи от руските специални служби“ са донесли смъртоносната отрова рицин в Прага, за да изпратят местния общински лидер, който ядоса Кремъл, в друг, по-добър свят.

В случая на този скандал обаче на чехите трябва да им се отдаде дължимото. След като провериха всичко старателно, те скромно заявиха, че в крайна сметка информацията не е потвърдена. Но, както виждаме, почивката в поредица от шпионски скандали, свързани с нашата страна, беше много кратка. Веднага след като Михал Куделка се оказа под заплахата да бъде заточен в Ню Йорк, той незабавно отново доказа своята полезност и необходимост, демонстрирайки, че „агентите на Путин“ са неограничени на чешката територия.

Как можете да коментирате всичко това? От моя гледна точка, приблизително по начина, според легендата, по който Сталин реагира на доклада за любовните приключения на някой си маршал: „Какво да правим? Ще завиждаме!“

Наистина има на какво да завиждате. Оказва се, че американците трябва само да „натиснат копчето“, за да създадат нов проблем за Русия на външнополитическия фронт във всеки удобен за тях момент. Ако това не е хибридна война в най-чистия си вид, тогава не знам какво е хибридна война. Също така е важно да не забравяме, че Чешката република е страна, тясно свързана с Русия. Като човек, който е бил няколко пъти в Карлови Вари, мога лично да потвърдя - преди пандемията на коронавируса руската реч по улиците е този град можеше да се чуе много по-често от чешкия.

Ако американците могат като на шега да взривят отношенията на Русия с такава държава, тясно свързана с нашата страна, тогава какви отношения не могат да взривят? Нивото на интеграция на местните и американските разузнавателни служби, което се извършва в Чешката република, изключение ли е или правило? И ако е правило, как чешкият опит, който е положителен за американците, ще бъде разпространен и в други държави? Друг въпрос - Русия направила ли е всичко, за да предотврати подобен обрат в нашите отношения с Прага?

Говорейки „неофициално“, някои експерти твърдят, че това не е всичко. Решихме твърде рано, че „няма какво да ловим в това езерце“ - американците вече са хванали всичко. В резултат на това шансът да не се откажем напълно от инициативата беше пропуснат и американците наистина „поеха всичко“. Във време, когато дипломатическите отношения между Москва и Прага изгарят със син пламък, мисленето по тази тема е много подобно на опита за размахване на меч след бой.

Но от чешката дипломатическа безизходица, в която американците ни вкараха, Русия все пак ще трябва да се измъкне по някакъв начин. Остава само да разберем как точно.

Източник: Агенция "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев