АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА ЗА ДАРИТЕЛИ НА КРЪВНА ПЛАЗМА В СЛИВЕН

 Продължава кампанията за дарители на кръвна плазма в Сливен
20.04.2021 / 23:25

Продължава кампанията за даряване на кръвна плазма за пациенти с Ковид-19. Отделението по трансфузионна хематология /Кръвният център в ДКЦ-2/ на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен ще работи с кръводарители през почивните 1 и 3 май от 8 до 12 часа. На 1 май – събота, с дарители на реконвалесцентна плазма, а на 3 май – понеделник – за даряване на цяла кръв. Останалите дати за даряване на плазма през месеца са 05, 07, 11, 13, 17, 19, 21, 25, 28. Часовият коридор е от 8 до 11 ч. съгласно графика.

Не се допускат за дарители на плазма хората, получили антитела след ваксиниране. След имунизация могат да даряват граждани, които са с антитела след боледуване и могат да представят за това положителен PCR-тест. Експертният съвет по трансфузионна хематология прие срокове за отлагане на дарители след имунизация:

- След ваксиниране се препоръчва отлагане за 28 дни

- Категорично не се допускат дарители между двете дози на ваксината.

Всеки, който е преболедувал от COVID-19 и има изградени антитела, може да се включи в кампанията. Изисквания към кръводарителите на реконвалесцентна ПЗП:

1. Наличие на записани дата и час за кръвовземане – задължително изискване!

2. Копие от документ за положителен резултат за PCR или положителен антигенен тест за COVID-19. Тестовете трябва да са извършени от лицензирани медицински заведения – лаборатории, лечебни заведения, центрове за спешна медицинска помощ и др. – задължително изискване!

3. Да са изминали 40 дни от документиран положителен резултат за COVID-19-задължителноизискване!

4. Документ за самоличност – лична карта, която да се представя в Кръвния център в деня на кръводаряването – задължително изискване!

5. Копие от епикриза от болнично заведение или амбулаторен лист от личен лекар, доказващи преболедуване от COVID-19 – НЕ е задължително!

6. Да са изпълнени всички условия за стандартно кръводаряване – задължително изискване!

7. Възраст на дарителите от 18 – 65 години – задължително изискване!

Телефон за връзка с Отделението по трансфузионна хематология за записване на дата и час за кръводаряване: 044/ 66 26 23

График с конкретни дати и часове за кръводаряване на рПЗП ще се изготвя ежемесечно и ще се публикува в сайта на лечебното заведение.

http://mbal.sliven.net/index.php

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев