АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: НОМИНИРАМЕ ДАНИЕЛ МИТОВ ЗА ПРЕМИЕР

Бойко Борисов
14.04.2021 / 20:16

Даниел Митов ще е номинацията на ГЕРБ за министър-председател. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на живо във фейсбук. Кабинетът ще го кажем, когато получим мандат, добави Борисов.

"Ще се дръпна като премиер и депутат, да видим дали ще забравят Бойко Борисов. Влади Горанов ще стои в централата с мен", каза Борисов и призова съпартийците си да са "много отговорни".

"Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер, защото искам много ясно да се види разликата - за евроатлантическата ни ориентация", обяви лидерът на ГЕРБ на среща с всички избрани за народни представители от коалицията ГЕРБ-СДС:

Борисов поиска от депутатите се още утре в началото на 45-ото Народно събрание да внесат промени в Изборния кодекс, свързани с мажоритарната система:

"Защото всичките ми се струва, че много лъжеха за мажоритарните избори, че били „за“ тях. Внесете, още утре депозирайте нов избирателен закон по мажоритарната система. Да видим колко са били честни! Ние с партията "Има такъв народ" може да го приемем - отиваме на мажоритарни избори и тогава вече мажоритарно избраният парламент може, ако ще всеки ден, да сменя прокурор, премиер, каквото искат да вземат като решение. Това ще е гласът народен, гласът Божи".

На срещата в Бояна премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви още, че на поста председател на Народното събрание ще бъде предложена Цвета Караянчева, а за председател на парламентарната група Десислава Атанасова ще замени Даниела Дариткова.

Искам да поздравя Слави Трифонов. Мислех си, че няма никой друг освен нас, който може да бие БСП. Той ги би, каза още Борисов:

"Българският народ показа голяма мъдрост. Слави Трифонов безспорно е най-успелият в шоубизнеса, но дойде на друга сцена, тук трябват смели и бързи решения".

"Утре или вдругиден ще направим извънредно заседание, ще изтеглим контингента от Афганистан. Това ще направим през следващите дни", отбеляза Бойко Борисов.

Ще има министър в кабинета от СДС, съобщи още Борисов.

По-рано днес Борисов заяви, че няма да е кандидатура на ГЕРБ за премиер и ще бъде предложен друг министър-председател с много ясна европейска, натовска ориентация.

Кой е Даниел Митов

На 6 август 2014 г. Даниел Митов беше назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Той запази поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов.

Кариерата му в политиката обаче започва през 2006 г., когато става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за Европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото ѝ ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка.

При избора на ново ръководство Митов е избран за заместник-председател на ДСБ.

На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не успява да влезе в парламента.

През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията "Движение България на гражданите", основана от Меглена Кунева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев