АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН ОБСЪДИ С МЕРКЕЛ И МАКРОН СИТУАЦИЯТА В ДОНБАС И ДОСТАВКАТА НА SPUTNIK V В ЕС

Путин, Меркел и Макрон
31.03.2021 / 12:00

Президентът на Русия Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон проведоха преговори във формат на видеоконференция.

Страните обърнаха „специално внимание на задачата да обединят усилията си в борбата срещу общата заплаха“ — коронавирусът.

Бяха обсъдени мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

По-специално Владимир Путин, Меркел и Макрон обсъдиха „перспективите за регистрация в Европейския съюз на руската ваксина„ Sputnik V “, както и възможните доставки и съвместно производство препарата в страните от ЕС“, се посочва на сайта на Кремъл.

Страните също обменяха мнения относно ситуацията в Украйна, потвърждавайки, че Минските нямат алтернативи.

Владимир Путин заяви, че Киев трябва да изпълни постигнатите споразумения, „преди всичко — за установяване на пряк диалог с Донецк и Луганск и уреждане на правните аспекти на специалния статут на Донбас“.

Русия изрази загриженост „във връзка с ескалацията на въоръжената конфронтация, провокирана от Украйна“, както и „фактическият отказ“ на Киев от мерките „договорени през юли 2020 година“ за укрепване на режима на прекратяване на огъня.

Владимир Путин посочи недопустимостта за външна намеса във вътрешните работи на Беларус.

Освен това страните обсъдиха споразумението в Либия, отбелязвайки спазването на режима по прекратяването на военните действия от страните в конфликта.

Русия, Франция и Германия се съгласиха, че ситуацията в Сирия продължава да се стабилизира, но остават да стоят остро въпросите с хуманитарната помощ .

Страните също подкрепиха запазването на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма.

Обсъдени бяха и отношенията между Русия и ЕС.

Владимир Путин изрази готовността си «за възстановяване на нормалното деполитизирано взаимодействие», ако Европа прояви интерес.

Той също така разясни ситуацията с блогъра Алексей Навални и „обективните обстоятелства по случая“, за да няма пак недоразбрали.

„Като цяло преговорите се проведоха в делова и откровена атмосфера, беше договорено продължаване на съвместната работа по целия актуален дневен ред“, се казва в съобщението.

Ще припомним, беше съобщено, че Владимир Путин, Макрон и Меркел ще проведат преговори за Донбас, без участието на президента на Украйна Владимир Зеленски.

Ще отбележим, че Киевския режим е много чувствителен към преговорите, в които „съдбата на Украйна се обсъжда без Украйна“.

Но в случая, с Украйна е безполезно, тъй като тя не отговаря сама за себе си, а изпълнява инструкциите на Вашингтон. А да се водят преговори с Вашингтон за постигане на мир в Донбас, ако се има предвид, че САЩ въоръжават ВСУ и инвестират във войната е абсолютно безпредметно.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев