АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗПЛАТЕНИТЕ СРЕДСТВА ПО МЯРКАТА 60 НА 40 ВЕЧЕ СА НАД 1 МЛРД. ЛЕВА

Бойко Борисов на днешното правителствено заседание
31.03.2021 / 11:44

Изплатените до момента средства по мярката 60 на 40 вече са над 1 милиард лева. Изплатените компенсации от 75 на 0 по мярката „Запази ме“ са 54 милиона лева на над 50 хиляди засегнати от затварянето на бизнеси работници. Над 36 хиляди са хората с увреждания, които ползват „Личен асистент“, сумата по програмата за тази година е 214 милиона лева, при 92 милиона за миналата година.

Това стана ясно на днешното правителствено заседание, на което премиерът Бойко Борисов заяви:

„Много лесно може да се направи сравнението по начина, по който се грижим ние за тях, и тези, които се опитват да кажат, че ги представляват. Така че, когато цифрите говорят, корифеите си мълчат. Продължаваме нататък – до май месец сме гарантирали всички плащания, включително 50-те лв. на пенсионерите, които даваме в условията на пандемия“.

4535 са установените до момента с коронавирус в социалните услуги, 1407 от тях са персонал. Това докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на заседанието.

Прави се необходимото да продължи ваксинирането на тези приоритетни групи, допълни министърът:

„Като имунизираните лица са общо 4202, от които 3078 са потребители и персонал е 1124. Заедно с РЗИ правим всичко възможно да увеличим броят на персонала, който се ваксинира, защото до момента трите огнища в домовете за стари хора всъщност възникнаха от неваксинирани хора от персонала“.

13 милиона лева за финансиране на проектите от конкурса на Фонд „Научни изследвания“ отпусна правителството по бюджета на образователното министерство.

Част от изследванията са фундаментални, включително свързани със значими обществени предизвикателства в резултат на пандемията от Covid-19.

Специално за тях се заделят 3 милиона и 100 хиляди лева. С останалите средства ще се финансират 150 нови научни предложения.

На заседанието стана ясно още, че държавата отпуска милион и половина лева допълнително на 52 общини, които са организирали предучилищната подготовка за 4-годишните в детските градини. Целта е повече деца да бъдат включени ефективно в образователната система.

Над 50 000 са върнатите в клас или записани за първи път в детска градина или на училище. Децата от уязвими групи, включени по-рано в процеса на обучение, отпадат по-рядко от образователната система.

„1,5 милиона, които допълнително се отпускат, отиват за 52 общини и ще обхванат близо 4000 деца“, заяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев