АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАРАДИ НОВИ СЛУЧАИ НА ТРОМБИ БЕРЛИН СПРЯ ВАКСИНАЦИЯТА С „АСТРАЗЕНЕКА“

Ваксината „АстраЗенека“
30.03.2021 / 18:47

Германската провинция Берлин спря временно използването на ваксината на "АстраЗенека" срещу Covid-19 при хора под 60 години заради информации за образуване на кръвни съсиреци.

Главният здравен експерт на Берлин Дилек Калаяджъ заяви днес, че решението е взето като предпазна мярка преди среща на представители от всички 16 германски провинции.

По-рано германският Институт за оценка на сигурността на ваксините „Паул Ерлих“ съобщи, че е регистрирал нови случаи на необичайни тромби, довели до смърт след поставяне на ваксината на „АстраЗенека“.

Става дума 31 случая, като 29 са жени, а двама - мъже. Починали са девет души.

Всички смъртни случаи, с изключение на два, са настъпили при жени на възраст между 20 и 63 години.

При 12 от пациентите кръвната картина е показала необичайно ниско ниво на тромбоцити.

Досега Германия е ваксинирала 2,27 милиона души с оксфордския препарат.

Две държавни болници в Берлин - Charite и Vivantes, спряха ваксинирането на жени под 55 години с ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет.

И от двете берлински болници заявиха, че мярката е само предпазна и че не са открити усложнения при нито една от хилядите ваксинации, които са били приложени на място.

Междувременно немското новинарско списание Focus Online съобщава, че Постоянният комитет за ваксинация в Германия (STIKO) ще препоръча прилагането на ваксината на "АстраЗенека" само при мъже и жени на възраст над 60 години.

Focus Online цитира информация от "Аугсбургер Алгемайне" (Augsburger Allgemeine), в която се казва, че изданието е видяло проект на документ на Германската комисия за ваксинация.

"Въз основа на наличните в момента, но все още ограничени доказателства, и отчитайки настоящата пандемична ситуация, STIKO препоръчва да се използва ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca за хора над 60-годишна възраст“, гласи документът на комисията.

Този ход идва след подобно решение на здравните власти в Канада от вчера, когато те препоръчаха ваксината на "АстраЗенека" да не се прилага при хора под 55-годишна възраст на фона на опасения, че може да доведе, макар и рядко, до сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Досега в Германия са направени 2 698 246 ваксинации с „АстраЗенека“, показват данни на института Робърт Кох.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев