АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ УТРЕ У НАС СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ВАКСИНАЦИЯТА С "АСТРАЗЕНЕКА" СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА ЕМА

Богдан Кирилов
18.03.2021 / 19:59

Няма проблем всички държави членки на ЕС да продължат да прилагат ваксината на "АстраЗенека". Това каза на брифинг директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов във връзка с решението на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19. Това става, след като по-рано днес Европейската агенция по лекарствата се произнесе за ваксината на "АстраЗенека" и я обяви за безопасна. "Имаме заключение за случая от Пловдив. Не се наблюдават тромбози. Имаме основание заповедта за блокиране да бъде отменена и още от утре да може да бъде прилагана ваксината", каза още Кирилов.

Ваксината на "АстраЗенека" е безопасна и ефикасна. Употребата й не е свързана с повишение на случаите на тромбози. Има обаче ограничен набор от случаи на рядък вид тромбози, за които не можем да изключим връзка с ваксината. Това обяви изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук на извънредна пресконференция. Заради оплаквания от специфичния вид тромбози, докладвани в няколко страни в ЕС, редица държави спряха употребата на ваксината до произнасянето на европейския регулаторен орган.

"Ваксината не води до повишен риск от тромбози, не е установен проблем с конкретна партида. Има обаче и някои неизвестни неща - имаме малък брой от рядък вид тромбози, за които не можем категорично да кажем дали имат връзка с ваксината. Продължаваме да изследваме тези случаи", каза Сузане Страус, председател на комитета по оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC). Описанието на тези случаи ще бъде добавено в документацията и листовките на ваксината.

Според информация от лекарствения регулатор на Великобритания става дума за венозна тромбоза на мозъчните синуси (CVST), като симптомите включват главоболие, замъглено зрение, припадък и загуба на съзнание.

Източник: "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев