АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРТИЯТА НА ОРБАН НАПУСНА И ЕНП

Виктор Орбан
18.03.2021 / 19:54

Фидес" - партията на премиера Виктор Орбан, уведоми секретариата на Европейската народна партия (ЕНП), че напуска тази организация. Новината разпространи в "Туитър" Каталин Новак - министър по въпросите на семейството и зам.-председател на "Фидес" - Унгарски граждански съюз.

В съобщението си тя е добавила и писмото от 18 март, съдържащо само едно изречение, и е написала "Време е да си кажем сбогом".

ЕНП замрази членството на "Фидес" през 2019 г. преди евроизборите, включително защото партията водеше кампания, демонизираща Жан-Клод Юнкер, член на ЕНП и председател на Европейската комисия. "Мисля, че г-н Орбан е много далеч от християн-демократическите ценности", каза Юнкер тогава.

В началото на месеца Орбан съобщи по националното радио, че партията преговаря за нова група в Европейския парламент, която да включи обявяващи се за консервативни политически сили като тази на италианеца Матео Салвини.

На 3 март "Фидес" напусна парламентарната група на ЕНП, след като членовете ѝ одобриха нови правила за работа, допускащи партии като тази на Орбан да бъдат изключвани. След това премиерът каза, че разговаря и с политически съзници от Полша, които не искали имигранти и защитавали "традиционното семейство", но не спомена имена.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев