АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕМА РАЗСЛЕДВА ДОКЛАДИ ЗА КРЪВНИ СЪСИРЕЦИ СЛЕД ВАКСИНИРАНЕ С "АСТРАЗЕНЕКА“

Ваксината „АстраЗенека“
11.03.2021 / 19:41

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в четвъртък, че провежда "пълно разследване" на доклади за образуване на кръвни съсиреци при хора, получили коронавирусната ваксина на компанията „АстраЗенека“ (AstraZeneca), добавяйки, че до момента са регистрирани 30 случая на тромбоемболични събития, което е доста малък брой на фона на ваксинираните близо 5 милиона души в Европейското икономическо пространство към 10-и март 2021 г.

"Понастоящем няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния, които не са изброени като странични ефекти с тази ваксина. Позицията на комисията по безопасност на EMA - PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) е, че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато разследването на случаи на тромбоемболични събития продължава", се казва в съобщението на Европейската агенция по лекарствата.

Изявлението на EMA е факт след като Дания, Норвегия и Италия преустановиха временно употребата на ваксината на AstraZeneca, а Австрия спря една партида от ваксината след някои съобщения за образуването на кръвни съсиреци при хора, които са били инжектирани с нея.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев