АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ СЕЗИРА КС ЗАРАДИ БЮРОТО ЗА ЗАЩИТА НА СВИДЕТЕЛИ

Конституционния съд
11.03.2021 / 18:52

Президентът Румен Радев оспори пред Конституционния съд положението на Бюрото за защита на свидетели като самостоятелна организационна структура при главния прокурор. Държавният глава смята, че при обвинител номер 1 са съсредоточени всички функции по ръководство и контрол на Бюрото.

Държавният глава иска да се установи противоречат ли на Конституцията част от разпоредбите в два закона: за съдебната власт и за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна структура при главния прокурор.

Радев смята, че през последните години с последователни законодателни промени и в отклонение на принципа за разделение на властите, при главния прокурор се оказват съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита.

По този начин, според президента, се надхвърлят установените в основния закон правомощия на Прокурактурата и на главния прокурор.

Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да надзирава действията му. Това означава сам да надзирава законността на собствените си действия, посочва в мотивите си президента.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев