АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИТАЛИЯ ВЪЗНАМЕРЯВА ДА ПРОИЗВЕЖДА "СПУТНИК V" И БЕЗ ОДОБРЕНИЕТО НА EАЛ

Руската ваксина „Спутник V“
09.03.2021 / 18:43

Първата руска ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“ ще се произвежда в Италия, Германия, Франция и Испания. Това обявиха от Руския фонд за преки инвестиции, който финансира създаването на ваксината.

„Спутник V“ ще се произвежда в Италия от дъщерна фирма на швейцарската фармацевтична компания Adienne Pharma and Biotech, с която Руският фонд за преки инвестиции подписа съответното споразумение.

Планирано е производството да започне през юли, независимо от това дали ваксината получи регистрация на територията на Европейския съюз, или не.

Президентът на Италианско-руската търговска палата Виченцо Трани заяви за ТАСС, че производството и продажбата са два различни процеса. „Ако няма разрешение на Европейския съюз, то има много други страни, където ваксината е нужна“, посочи той.

По-рано ръководителката на Европейската агенция по лекарствата Криста Виртумер-Хохе призова страните-членки да не прибързват с регистрацията на „Спутник V“, както направиха Унгария и Словакия, а да изчакат становището на агенцията.

Тя сравни с „руска рулетка“ ускорената регистрация на препарата. От Руския фонд за преки инвестиции поискаха официално извинение, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече изказването на Виртумер-Хохе „досадно и некоректно“.

Песков определи също така като „абсурдни и безпочвени“ американските обвинения, че руското разузнаване стои зад четири сайта, които водят информационна кампания срещу произведените в Съединените щати ваксини.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев