АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНГЕЛОВ КЪМ ДИРЕКТОРИТЕ НА РЗИ: МОЖЕ ДА ЗАТВАРЯТЕ РЕСТОРАНТИ, МОЛОВЕ, УЧИЛИЩА, ФИТНЕСИ

Костадин Ангелов
09.03.2021 / 18:32

"Всички директори на РЗИ имате пълна свобода да приложите всички мерки, които считате за необходими, без да се колебаете. Можете да затваряте - ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт - всичко, което е необходимо. Аз съм зад вас. Ще се справим!" - с тези думи здравният министър проф. Костадин Ангелов се е обърнал към директорите на РЗИ в страната.

„Ситуацията в страната е сериозна. Имаме няколко места, където се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения”, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който беше на посещение в Кюстендил.

Той обясни, че ще се насочи по-голямо количество ваксини към местата с по-голяма заболеваемост.

Здравният министър призова българите да бъдат разумни и да не си мислят, че пандемията е отминала.

Относно преминаването към обучение в електронна среда проф. Ангелов поясни, че в страната ситуацията е различна. „Там, където това се налага, то ще бъде приложено, включително за малките класове и за детските градини”, добави той.

Според него ситуацията е много динамична и всеки ден е уникален. „Решенията, които вземаме, са решения в движение”, обясни проф. Ангелов.

За недостига на ваксини проф. Ангелов каза, че такъв има в целия свят. „За огромно наше съжаление фирмите производители не изпълняват договореностите, които са разписали и определения график”, уточни той.

През март се очаква да пристигнат 500 000 дози ваксини. „Ако това се случи до края на месец март, и ако успеем да ги приложим, ще имаме около 700 000 ваксинирани”, поясни здравният министър.

Той беше категоричен, че няма мерки, които не биха въвели.

Към момента у нас има засечен британски вариант, за щастие няма някой от другите, които вече са обхванали европейските държави. Особено внимание има към завръщащите се българи от Африка. Както е известно много от нашенците се пренасочиха за почивка към Занзибар, която освен с красивата си природа, стана топ дестинация и заради твърдението си там коронавирус няма.

„Има нигерийски вариант, за който се казва, че той ще бъде резистентен както към терапията, така и към ваксинацията“, коментира министърът.

Ангелов бе категоричен, че преди всичко е лекар и ще изпълни всичките си ангажименти, за да участва в борбата с коронавируса и увери, че изборите ще се проведат по безопасен начин. Няма да се отлага вотът независимо от тревожната ситуация с коронавируса.

Епицентър.бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев