АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК: СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОСЪЮЗА ИМАТ ПРАВО ДА КУПУВАТ "СПУТНИК V"

Ерик Мамер
05.03.2021 / 21:54

Страните от ЕС имат всички законни права да закупят руски или китайски ваксини, като само те ще носят пълна отговорност за последиците от тяхната употреба. Това заяви в петък официалният представител на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг в Брюксел, предаде ТАСС.

„Ние (Европейската комисия - бел. ред.) определихме портфолио от общи доставки на ваксини, което налага на страните, участващи в тази стратегия, задължението да не водят паралелни преговори с компании, доставящи ваксини в това портфолио. Да купуват ваксини от доставчици, които не са включени в европейския пакет за предварителна поръчка за ваксини", заяви говорителят на ЕК в отговор на въпрос за доставката на руски ваксини от страните от ЕС. Мамер подчерта, че като разрешат използването на тези ваксини на национално ниво, страните от ЕС „ще носят самостоятелна отговорност за всички последици от употребата на тези ваксини“.

От август миналата година Европейската комисия е подписала шест договора за предварителна поръчка на 2,6 милиарда дози ваксини със западни компании, от които трима производители са лицензирали ваксините си в ЕС в момента: Pfizer, Moderna, AstraZeneca. И тримата производители вече са започнали доставки за ЕС, но в по-малки количества, отколкото е предвидено в договорите, поради производствени и логистични проблеми, посочва ТАСС.

„Съществува общоевропейски процес на сертифициране на ваксини, базиран на процедурите на Европейската агенция по лекарствата. Съществува обаче и процедура за разрешаване употребата на лекарства при спешни случаи, при условие че пълната законова отговорност за последиците от използването на тези ваксини зависи от държавите от ЕС, които са решили да се възползват от тази процедура, разрешавайки използването на ваксината на национално ниво. Това ви позволява да закупите ваксини, които не са получили одобрение за комерсиализация в пазара на ЕС от Европейската комисия въз основа на препоръката на Европейската агенция по лекарствата“, каза още говорителят на Европейската комисия.

"По този начин държавите от ЕС имат законното право да купуват други ваксини. Разбира се, Европейската комисия вярва, че е създала свой собствен пакет за ваксинация, който предоставя на страните достъп до необходимите обеми ваксина и това е най-добрият начин за закупуване ваксини", заключи Мамер.

https://glasove.com/categories/novini/news/ek-zayavi-che-stranite-ot-es-imat-pravo-da-kupuvat-sputnik-v

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев